toplotna črpalka

Zakaj je toplotna črpalka tako učnikovita in poceni?

Toplotna črpalka je najcenejši način ogrevanja in preverjeno najbolj ekološki, ki v okolje ne spušča nič strupenega ter uničujočega. V primeru, da imate še lastno sončno elektrarno, ste zmagali, kar se tiče cene samega ogrevanja, ker vas praktično ne stane nič. Strokovnjaki priporočajo namestitev toplotne črpalke, ker zavzame malo prostora, namesti se jo hitro in je izjemno učinkovita. Kakovostna ogrevalna toplotna črpalka je lahko nizko temperaturna za pasivne in nič energijske hiše ali pa visoko temperaturna za starejše in zidane hiše ter stavbe brez ali s slabo izolacijo. Pri slednjih stavbah pa se je treba prej prepričati in preračunati, če se taka namestitev splača, ker so izkušnje pokazale, da se lahko pokuri res veliko elektrike. Zato je bolje hišo prenoviti, izolirati, zmenjati okna in vrata ali pa namestiti lastno sončno elektrarno.

Katera toplotna črpalka je za vaše prostore primerna?

Dejansko se toplotna črpalka lahko namesti v vse prostore. Na izbiro so tri verzije. Katero se izbere, je odvisno od tega, kaj imate na razpolago in kakšna je vaša situacija glede stavbe. Veliko informacij glede tega najdete na internetu ali pokličete strokovnjaka, da si ogleda vaš situacijo in vam svetuje, če niste sami gotovi, da ste ugotovili pravilno, katera je prava.

toplotna črpalka

Zemlja – voda

Če ste v hiši oziroma stavbi, kjer se lahko namesti toplotna črpalka zemlja – voda, potem je to najboljša možnost, ki je tudi najcenejša. Običajno se lahko namesti tudi lastna sončna elektrarna na stavbo ali ob njo. Ta izbira je tudi najbolj pogosta.

Voda – voda

Možna je tudi toplotna črpalka voda – voda, katero se namesti v prostore, kjer ni možnosti dostopa do zemlje ali pa so postori premajhni za drugo varianto. Deluje s pomočjo izmenjave tople in hladne vode, ter ostalih naprav, ki sodelujejo v fizikalnem procesu ogrevanja prostorov ter sanitarne vode. Vsi trije patenti delujejo na principu naravnih procesov, ki jih poznamo v fiziki.

Zrak – voda

Ta toplotna črpalka se uporabi tam, kjer ni nobene druge možnosti in se dejansko izrablja zrak v prostorih, kjer je črpalka. Če je en prostor premajhen za to dejavnost, potem se poveže več prostorov hkrati in črpalka potem deluje normalno. Vedno obstaja rešitev, zato je super, da pokličete mojstra, ki vam bo povedal, kaj je za vas najbolje in kaj se splača kupiti glede na vašo situacijo. Lahko vam bo montiral toplotno črpalko ali pa jo boste sami, ker je ta postopek res preprost.

Izkoristite nepovratna sredstva in zmanjšajte investicijo

Dobra novica je ta, da lahko dobite za sončno elektrarno in toplotno črpalko precej nepovratne subvencije Eko sklada in pa tudi od občine ali še iz katerega drugega razpisa, ki je takrat na voljo, ko kupujete črpalko. Razpisi podpirajo sodobno tehnologijo, ki je okolju prijazna in uporablja naravne, obnovljive vire energije, s čimer se ohranja naš planet. In toplotna črpalka je med njimi. Če ne veste, kako bi našli in zaprosili za nepovratna sredstva, pokličite mojstra in pomagal vam bodo tudi pri tem delu ter dokumentih, da boste res lahko izkoristiti vse možnosti, ki vam pripadajo.

Kako se uporablja črpalka

Toplotna črpalka je zelo preprosta za namestitev in tudi za uporabo. Enostavno jo nastavite na želeno temperaturo in parametre, ki jih želite imeti v prostoru. To storite preko zaslona na dotik, kjer jasno in točno vse piše ter vas vodi. Od takrat naprej se vam z njo ni treba več ukvarjati.

Črpalka bo delovala tiho in zanesljivo glede na vaše nastavite in ves čas bo v prostorih vzdrževala stalno temperaturo. Njeno delovanje je zelo poceni, deluje pa na elektriko in naravne elemente, ki jih imate v naravi. Super je to, da je ni treba servisirati in vzdrževati, zato ta strošek popade. Niti se vam ni treba ukvarjata s čiščenjem ali preverjanem česar koli. Enostavno na njo pozabite. To pa je za sodobnega obremenjenega človeku z malo časa odlična rešitev.

Avtor prispevka: