Redno striženje krempljev pri psih je izrednega pomena za vašega kosmatinca

Striženje krempljev pri psih je lahko kar delikatno odpravilo, zato ga je vredno zaupati le dobro izurjenim profesionalcem. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da se nekateri domači ljubljenčki zaradi različnih razlogov neradi prepuščajo šape v roke neznancev. Kaj pa se lahko zgodi, če striženje krempljev pri prsih ni redno opravljeno, to si preberete v nadaljevanju.

KAKŠNE POSLEDICE LAHKO PRINESE NEREDNO STRIŽENJE KREMPLJEV?

Predolgi kremplji lahko močno ovirajo normalno gibanje oz. hojo psa. Zato je pomembno, da se jih prbl. enkrat mesečno pregleda in skrajša. Predlogi kremplji lahko psičkom povzročajo bolečine pri hoji, saj so med njo kremplji ves čas v stiku s tlemi, kar povzroča njihovo siljenje v nohtno posteljico. To je zanje zelo boleče, saj ta povzroča pritisk na nožni sklep. Takšno situacijo bi lahko primerjali s hojo v premajhnih čevljih. Ko striženje krempljev pri psih ni redno izvajano, se to lahko odraža tudi v premiku sklepov, njihovo transformacijo in celotno sploščenost tačke. V primeru, da so psi veliko na prostem in imajo predloge kremplje, se lahko zgodi da na sprehodu pride do zloma ali razpoke v nohtu, ki psa močno boli in povzroča krvavenje. Predolgi kremplji se lahko tudi zarastejo, kar povzroča vnetja, v skrajnem primeru tudi razjede.

Psi, predvsem tisti, ki veliko časa preživijo v notranjih prostorih, si na sprehodih ali drugih zunanjih aktivnostih ne morajo dovolj obrusiti svojih krempljev. Zato je redno striženje krempljev pri psih še toliko bolj nujno.  V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj namigov, ki vam bodo koristili v postopku straženja.

  1. NAMIG: STANJE KREMPLEJV PREVERITE TAKOLE…

Dolžino krempljev boste najlažje ocenili, če psa postavite na trdna in ravna tla. Najbolje je na parket ali asfalt. Pomembno je, da se ob stanju na podlagi kremplji ne dotikajo tal, v primeru, da se ti dotikajo, imajo pes definitivno predloge kremplje. Dolžino lahko preverite tudi med hojo na sprehodu. Psa peljite na sprehod po asfaltni površini in prisluhnite ali slišite njihov zvok po tleh. V  primeru, da ga zaslišite, so kremplji prav tako predlogi

  1. NAMIG: ČE V STRIŽENJU NISTE SUVERENI TO PREPUSTITE STROKOVNJAKOM

Striženje krempljev pri psih je res zahteven proces, zato ga raje prepustite strokovnjakom oz. pasjim frizerjem. V primeru, da si želite postopka naučiti tudi sami, se udeležite tečaja ali pa se tega priučite pri veterinarju. Priporočamo vam tudi, da v primeru črnih krempljev, vsaj pri prvem striženju, ne delate sami.

  1. NAMIG: NIKOLI NE STRIŽITE ROŽNATEGA DELA NOHTA!

Za striženje krempljev pri psih je ta podatek nujen za dobro stanje tačk. Pozorni bodite, da boste vedno brusili ali strigli v območju belega dela kremplja, saj je to neoživčen del, ki ga lahko mirno odstranimo. Striženje temnih oz. črnih krempljev je veliko bolj zakomplicirano, saj se rožastega oživčenega dela ne vidi, zato krempelj postopno ali raje manj postrizite. V nasprotnem primeru lahko hitro pride do krvavenja  in vretij.

  1. NAMIG: STRIŽENJE KREMPLJEV PRI PSIH NAJ VEDNO SPREMLJA NAGRAJEVANJE S PRIBOLJŠKI

Striženje krempljev pri psih je predvsem pri boječih posameznikih je veliko težje izvesti z nagrajevanjem. Seveda, naj to ne bo nadomestilo obroka, ampak naj služi le kot nagrada in pohvala za pogum. Priboljški bodo še toliko bolj dobra spodbuda za tiste pse, ki se iz različnih razlogov velik strah pred dotiki, zvoki in nepričakovanimi gibi,  saj lahko s priboljški v postopnem postopku dosežete olajšanje procesa za vas in seveda psa.

Previdnost pri striženju krempljev nikoli ni odveč, zato se vsaj prvič raje odločite za obisk pasjega frizerja ali veterinarja. Pri tem je predvsem pomembno, da ste tudi sami med obiskom sproščeni in popolnoma zaupate strokovnjaki, saj bo pes vaš strah začutil.

Avtor prispevka: