4 načini, kako odstraniti smrad iz odtoka

Smrad iz odtokov je silno neprijetna zadeva, na katero težko vplivate, ampak veliko lažje poskrbite, da ga odpravite. Ker vam ne privoščimo, da vas od obiska kopalnice odvrne neprijeten vonj, ki prihaja iz odtokov, vam predstavljamo 4 učinkovite načine, kako odstraniti smrad iz odtoka.

Poskusite odkriti vzrok smradu

Preden si postavimo vprašanje, kako odstraniti smrad iz odtoka, bi si moralo postaviti vprašanje, kaj je njegov vzrok. Najučinkovitejši način na dolgi rok za to, kako odstraniti smrad iz odtoka je namreč prav odstranitev vzroka smradu. Preglejte odtoke in sifone v svoji kopalnici in kuhinji. Če živite v večstanovanjskem bloku, po smradu vprašajte tudi sosede, če imajo tudi oni težave s smradom in se poskušajte skupaj dokopati do vzroka. Če ne gre drugače, pokličite vodovodarja, ki bo odtoke dobro pregledal in lažje odkril pravi vzrok. Smrad iz odtoka sicer lahko odstranite tudi z nekaterimi drugimi, manj zahtevnimi načini, a je na žalost tudi njihova učinkovitost krajša. Če pa se potrudite odkriti vzrok smradu in ga tudi odpraviti, problem rešite enkrat za vselej.

Čudežna soda bikarbona

Verjetno ste že slišali rek, da se mora v vsakem gospodinjstvu, zlasti v kopalnici nahajati zavojček sode bikarbone. Soda bikarbona je namreč vsestranska snov, ki jo mnogi uporabljajo ne le v kuhinji temveč tudi za naravno čiščenje svojega doma. Zelo dobro reagira s kisom, zato je ta kombinacija primerna tudi takrat, ko iščemo način kako odstraniti smrad iz odtoka. Zavrite kis in ga zlijte v odtok, takoj za tem pa vanj stresite še sodo bikarbono. Pri tem pazite, da se ne opečete. Ker soda in kis res dobra reagirata tudi pazite, da ne pride do preveč močne reakcije, ki bi lahko poškodovala vaše odtoke. Da smrad preprečite tudi vnaprej, uvedite rutino, da vsak teden v odtok zlijete nekaj žlic kisa (tokrat ne vročega) in sode bikarbone.

Učinkovit je tudi limonin sok

Še en naraven način, ki ponuja odgovor na vprašanje kako odstraniti smrad iz odtoka je tudi uporaba limoninega soka. Zopet gre za način, ki ga je treba ponavljati na dolgi rok, oziroma vsakič, ko se smrad v odtoku pojavi. Res pa je tudi, da je zelo enostaven, zato vam ne bo vzel veliko časa. Zavreti morate le limonin sok (če se vam ne ljubi stiskati limon, lahko v trgovini kupite že iztisnjen limonin sok) in ga zliti v odtok ter to pustiti čez noč, da učinkuje. S tem postopkom boste smrad zagotovo odpravili, da pa bi preprečili nabiranje umazanije in s tem smradu iz odtokov, pa vam svetujemo, da stanje vzdržujete z že zgoraj omenjenim tedenskim stresanjem kisa in sode v odtok.

Zelo zanesljiva so tudi kemična čistilna sredstva

Če pa vas pri reševanju težave kako odstraniti smrad iz odtoka naravna čistilna sredstva pustijo na cedilu, uporabite kemična čistilna sredstva. Le ta so običajno sicer bolj agresivna, a zato tudi učinkovitejša. Pred uporabo bodite pozorni na to, da natančno preberete navodila kako odstraniti smrad iz odtoka s pomočjo določenega čistilnega sredstva in poskrbite, da imate med uporabo na sebi rokavice, saj ta čistila običajno niso najbolj prijazna do naše kože.

Avtor prispevka: