cena priklopa na zemeljski plin

Kakšna je cena priklopa na zemeljski plin?

Število uporabnikov zemeljskega plina kot energenta v zadnjih letih narašča. Eden glavnih razlogov je verjetno, da cena uporabe zemeljskega plina kot energenta upada. A kakšna je dejanska cena priklopa na zemeljski plin? Že res, da so stroški ogrevanja na plin nizki, kaj pa strošek samega priklopa?

Zakaj bi se želeli priklopiti na zemeljski plin?

Z zemeljskim plinom lahko ogrevamo stanovanje in sanitarno vodo, pripraven pa je tudi v kuhinji. Preden se posvetimo cenam, poglejmo, zakaj je priklop na zemeljski plin sploh dobra opcija. Kot smo že omenili, zemeljski plin odlikuje nizka cena. Statistični podatki kažejo, da je v štirih letih cena zemeljskega plina padla za skoraj tretjino in da je celo nižja od evropskega povprečja. Nadalje je zemeljski plin dobra rešitev tudi, ko se odločamo, kateri energent si bomo izbrali za kuhanje. Za razliko od električnega omrežja, ki je prepuščeno na milost in nemilost vremenskim pojavom, kar včasih povzroča resne težave, na primer izpade električnega omrežja, je plinovodno omrežje pri nas mnogo bolj stabilno. Medtem ko elektrike lahko zmanjka ob prvi malo hujši nevihti, vam lahko plina zmanjka le, če imate svoje zaloge (kupujete jeklenke) ali v primeru res hudega posega v omrežje. S priklopom na plinovodno omrežje ne boste nikoli ostali brez energenta. Izkoristki naprav za ogrevanje na plin so vedno večji, kar seveda za vas pomeni še nižje stroške uporabe.

Kakšna je torej cena priklopa na zemeljski plin?

Enoznačnega odgovora na to vprašanje ni, lahko pa vam povemo, v kakšnem razponu so in kaj določa ceno priklopa na zemeljski plin – tako ceno samega priklopa kot ceno izgradnje celotne plinske napeljave po vaši nepremičnini. Cene energentov se od dobavitelja do dobavitelja razlikujejo. Nanje vpliva trg s ponudbo in povpraševanjem, veliko vlogo ima seveda politika in odnosi z državami, od koder plin prihaja, ter stroški vzdrževanja plinskega omrežja. V nekaterih primerih so za prehod na plin kot energent na voljo nepovratne finančne spodbude, ki močno olajšajo finančno breme naročnika. Tudi cena priklopa na zemeljski plin se razlikuje glede na izvajalce in seveda glede na vaše želje.

Kako dolga bo napeljava (odvisno od velikosti hiše oziroma stanovanja), katero vrsto ogrevanja na plin potrebujete, katero plinsko peč sploh želite imeti … To so nekateri dejavniki, ki bodo vplivali na to, koliko boste plačali za priklop na zemeljski plin.  Celotna izvedba nove plinske napeljave po vašem domu vas bo stala nekje med 2500 in 5000 evrov. Za ta denar vam bo izvajalec napeljal plin do peči in štedilnika. V ceno so všteti vsi materiali, ki so potrebni za ta projekt. Sam priklop pa vas bo stal tam nekje do 800 evrov.

Cena priklopa na zemeljski plin je torej odvisna od različnih dejavnikov, med drugim tudi od tega, kdo bo priklop izvedel. Priporočljivo je, da pred odločitvijo za izvajalca primerjate cene čim izvajalcev med seboj in se odločite za tistega, ki ponuja ravno pravšnjo kombinacijo zanesljivosti in korektnosti ter nizkih cen.

Avtor prispevka: