vinska vitrina

Vinska vitrina: Najboljši način za shranjevanje vaših vin

Vino je pijača, ki je že stoletja zelo cenjena in poznana po vsem svetu. Prisotna je ob vseh praznovanjih in posebnih priložnostih, hkrati pa je vrhunsko vino tudi predmet, katerega številni pridelujejo, zbirajo ali hranijo za naslednje generacije. Da pa bo vino tudi v prihodnje ostalo cenjena in kakovostna pijača, je izrednega pomena tudi ustrezno shranjevanje steklenic. To na primer omogoča vinska vitrina. Na tak način so namreč steklenice optimalno shranjene in se lahko v največji meri ohrani kakovost, okus ter estetika vaših vin. Zato ne glede na to, ali ste vinogradnik, poznavalec vina, strasten zbiratelj vrhunskih vin ali pa si preprosto radi privoščite to odlično kapljico, vinska vitrina je prava izbira za vas.

V tem članku bomo raziskali, zakaj je primerna hramba vina nujna za ohranjanje njegovega bogatega okusa ter kako vinska vitrina vpliva na to. Razčlenili pa bomo tudi to, katere ključne dejavnike je treba upoštevati pri izbiri idealne vinske vitrine za vašo zbirko.

Zakaj je vinska vitrina prava izbira?

Kot že zgoraj omenjeno, je glaven namen vinske vitrine optimalno shranjevanje vina oziroma vinskih steklenic. Če pridelujete in prodajate vrhunsko vino ali pa ga zgolj prejmete od nekoga v dar, je namreč izrednega pomena, da to vino tudi ustrezno shranite. To pomeni v ustrezno ohlajene prostore, ki nudijo temo, prezračevanje in dovolj vlage. Se sprašujete zakaj?

Na tak način bo vaše vino ali zbirka vin imela optimalne pogoje za skladiščenje ter posledično tudi serviranje vina. V nasprotnem primeru pa se lahko zgodi, da se zaradi neustreznega shranjevanja vino pokvari. Bodisi zavre, izgubo barvo ali okus ter ni več primerno za uživanje, kaj šele za večletno staranje. Da do tega ne bi prišlo, se je razvila vinska vitrina.

Gre za hladilnik ali hladilno omarico, ki je posebej zasnovana za shranjevanje steklenic vina, da lahko le te ohranijo najvišjo kakovost. S pomočjo številnih funkcij namreč vinska vitrina zagotavlja ustrezno temperaturo in ostale pogoje za shranjevanje vinske zbirke. Vrhunsko vino pa je posledično pripravljeno na dolgoročno skladiščenje ali serviranje vina ob vsaki priložnosti.

 

vinska vitrina

Katere prednosti prinaša vinska vitrina?

A to še ni vse, uporaba vinske vitrine ima poleg optimalnega shranjevanja vin še številne druge prednosti.

Ohranjanje kakovosti vina

Ena izmed njih je zagotovo ta, da vinska vitrina doprinese k ohranjanju bogatega okusa, arome in barve vina. Preprečuje namreč vdor negativnih vplivov na kakovost steklenic. Tudi po več letih shranjevanja lahko tako steklenica ohrani svoj videz, vino pa svojo kakovost in okus.

Zaščita pred zunanjimi vplivi

Uporaba vinske vitrine prav tako zagotavlja zaščito pred zunanjimi vplivi, kot so preveč nizke ali visoke temperature, UV žarki, tresljaji, sončna svetloba, prašni delci ter umazanija.

Znotraj vinske vitrine je namreč tema in ustrezna temperatura, omarica pa je zaprta s steklenimi vrati, ki dobro tesnijo in ne prepuščajo nobenih zunanjih vplivov. To je še posebej pomembno pri shranjevanju dragocenih in občutljivih vin. Te lahko ob nepravilnih pogojih hitro izgubijo kakovost.

Lažja organizacija vinske zbirke

Prednost vinske vitrine je tudi enostaven dostop do vina oziroma organizacija vinske zbirke. Steklena vrata hladilne vitrine namreč omogočajo enostaven pregled nad celotno vinsko zbirko. To pa posledično pomeni, da lahko hitro najdete želeno steklenico, ki jo želite odpreti ali predstaviti svojim gostom. In to brez, da bi morali premikati druge steklenice.

Vinska vitrina ima prav tako razdelane posamezne predale, s pomočjo katerih lahko svojo zbirko organizirate. Recimo glede na vrsto, letnik ali druge parametre vin. Tovrstna zasnova pa hkrati omogoča še enostavno vzdrževanje in čiščenje. Steklenice lahko namreč brez težav vzamete iz vitrine, jih pobrišete in vrnete nazaj na svoje mesto. Tudi prah in umazanija vas tako ne bosta rabila skrbeti in ne bosta mogla vplivati na kakovost vaše vinske zbirke.

vinska vitrina

Estetsko privlačen kos

Kot prednost pa lahko štejemo tudi samo zasnovo vinske vitrine. Hladilna omara za vinske steklenice je namreč izdelana tako, da je estetsko izredno privlačna in elegantna. Običajno je izdelana v sodobnem dizajnu črne barve.

To pa posledično pomeni, da je lahko vinska vitrina pravzaprav kot nek dodatek oziroma doda vizualno vrednost vašemu domu, restavraciji ali kleti. Dragocena vinska zbirka pa hkrati postane pomemben del notranje opreme.

Gostom prijetna izkušnja

Ne gre pa samo za privlačen kos notranje opreme, več kot privlačna je tudi izkušnja, ki jo lahko vi ali vaši gostje doživite ob uporabi vinske vitrine. Ta bo namreč zagotovila edinstveno izkušnjo občudovanja vaše zbirke in pokušanja dragocenih vin. To pa lahko prispeva tudi k splošnemu vzdušju in doživetju, ki ga ponujate.

Zdaj, ko smo dodobra razdelali to, zakaj je vinska vitrina dobra naložba, pa preglejmo še kakšne vrste vinskih vitrin so sploh na voljo in na kaj je treba biti pozoren pred nakupom.

Kakšne vrste vinskih vitrin so na voljo?

Na trgu je dan danes na voljo več različnih vrst vinskih vitrin Razlikujejo pa se glede na obliko, velikost, funkcionalnost in stil. V grobem se vinske vitrine ločijo po tem, ali so prostostoječe, stenske, namizne ali vgradne.

Najbolj pogoste so prostostoječe vinske vitrine, ki so izdelane kot samostojna enota, ki se postavi na tla. Običajno imajo steklena vrata in notranje police za steklenice, nekateri modeli pa imajo še predale za dodatno shranjevanje pribora. Takšna vinska vitrina je odlična izbira, če želite dodati estetski poudarek svojemu prostoru.

Zelo priljubljena vrsta vinskih vitrin so tudi vgradne vinske vitrine, ki se vgradijo v obstoječo kuhinjo ali prostor, kot je na primer klet. Te vinske vitrine so običajno večje in primerne za večje vinogradnike ali zbiratelje vrhunskih vin. Gre za vitrine, ki so večinoma izdelane po meri in prilagojene prostoru, zaradi česar se lahko popolnoma zlijejo s preostalo notranjo opremo. Ta vrsta vinskih vitrin je odlična izbira za vse, ki želijo maksimirati izrabo prostora in ustvariti brezhiben videz.

Tukaj so potem še namizne vinske vitrine, ki so veliko manjše in primerne bolj za domačo rabo oziroma za manjše zbirke vin. Postavite jih lahko na mizo ali pult in imate steklenice vina vedno pri roki. Na voljo pa so tudi stenske vinske vitrine, ki so nekoliko bolj posebne in takoj padejo v oči. Te vitrine so namreč zmontirane na steno in so prav tako kot kos notranje opreme. So odlična izbira, če želite shranjevati steklenice na višini oči. Prav tako so lahko izjemno dekorativne in omogočajo enostaven dostop do steklenic.

vinska vitrina

Kakšna vinska vitrina je najboljša?

Ne glede na to, katero vrsto vitrine boste izbrali, pa ima vsaka vinska vitrina svoje prednosti in je primerna za različne potrebe in preference posameznika. Pred nakupom vinske vitrine je zato dobro razmisliti predvsem o tem, kakšne so vaše potrebe za shranjevanje. Torej razmislite o tem, kakšna je velikost vaše zbirke vin, kakšen je prostor, kjer boste imeli vinsko vitrino, ter kakšne so vaše zahteve za shranjevanje vina.

Glede na ta vprašanja boste nato lažje izbrali vinsko vitrino, ki bo primerna za vas oziroma vašo vinsko zbirko. Je pa pred nakupom dobro upoštevati še to, da ne kupite velikosti vinske vitrine za količino vin, kot jo imate v zdajšnji zbirki. Najverjetneje boste namreč v prihodnosti imeli še kakšno dodatno steklenico vina. Zato je dobro, če si pustite prostora za še približno polovico toliko steklenic, kot jih imate sedaj.
Razmislite tudi o tem, kakšno vrsto hladilnega sistema potrebujete za hlajenje vaših vin. Večina vinskih vitrin ima eno temperaturno območje hlajenja, so pa na voljo tudi takšne vitrine, ki imajo dve ali celo tri območja hlajenja. Vinska vitrina se prav tako lahko loči po tem, ali je primerna za belo ali rdečo vino.

Da boste izbrali vinsko vitrino, ki vam bo kar se da najbolj ustrezala, se lahko obrnete na podjetje Drinx, kjer ponujajo vrhunske vinske vitrine različnih velikosti in z različnimi funkcijami. Njihovi strokovnjaki vam bodo prav tako znali ustrezno svetovati pri izbiri.

Avtor prispevka: