parket

Parket, klasika vsakega doma

Parket je eden najbolj znanih materialov oziroma talnih oblog, ki se v domovih uporablja že več desetletij. Kljub pojavu laminata in drugih, predvsem ugodnejših variant talnih oblog, praktično nikoli ni odšel iz mode. Gre za talno oblogo, ki daje najbolj naraven, topel in domači videz. Poda se tako v moderne in nove prostore kot v starejše prostore. Kar ga dela zanimivega in posebnega, pa je velika raznolikost barv, vzorcev in načinov polaganja. Ker gre za naravni material, je temu primerna tudi cena. Za vse, ki niso pripravljeni veliko odšteti zanj, obstajajo tudi različne alternative, kot so ploščice imitacija lesa ugodno in praktično.

parket

Prednosti in slabosti

Zakaj bi za svoj dom izbrali parket? Preprosto, ker prostoru daje naraven in topli videz, eleganco in dodano vrednost. Če je pravilno vzdrževan, je tudi precej trpežen in vzdržljiv. Samo spomnite se starih meščanskih stanovanj, v katerih je po tleh pogosto moč videti ribjo kost. Številni se pri prenovi takšnih stanovanj odločijo, da ga ne bodo zamenjali, temveč samo obdelali in osvežili. Obnova, brušenje in lakiranje so tako skoraj obvezni na nekaj let, s katerimi odstranite poškodbe in znake obrabe, obenem pa mu vrnete sijaj in lepoto. Prednost je tudi široka izbira vrst, vzorcev in oblik, v sodobnem času talnega gretja pa material velja za izjemnega prevodnika toplote. Slabosti? Predvsem višja cena v primerjavi z drugimi talnimi oblogami in občutljivost na udarce.

 

Za katere prostore je parket primeren?

Parket je primeren za številne prostore v domu,razen za tiste, kjer je preveč vlage. Največkrat ga zasledimo v dnevni sobi, kjer ustvarja prijetno in sproščeno vzdušje ob preživljanju prostega časa, v spalnicah, kjer ustvarja prijetno okolje za počitek, v jedilnicah, daje občutek gostoljubnosti, v pisarnah in kabinetih, otroških sobah ipd. Ker je vsestranski material, ki se dobro prilagaja različnim notranjim prostorom. Pri polaganju v kuhinji svetujemo, da dobro razmislite, saj bo izpostavljen vlagi in udarcem, za kopalnico in podobne prostore pa ga odsvetujemo oz. raje izberite ploščice imitacija lesa. Na splošno pa je parket odlična izbira za prostore, kjer želite doseči toplino in lepoto tega naravnega materiala.

 

Vrste in načini polaganja

Obstaja več vrst, odvisno od dreves, iz katerih je izdelan, načina polaganja in obdelave površine. Nekatere najpogostejše vrste so:

  • klasični, ki je sestavljen iz majhnih palčk oz. lamel, ki so zlepljene na podlago. Je eden najbolj pogosto uporabljenih različic.
  • troslojni je sestavljen iz treh plasti – najnižja plast je iz vezanega lesa, zgornji dve plasti pa sta iz tršega hrasta, oreha ali javorja.
  • lamelni je sestavljen iz tankih slojev, ki so prilepljeni skupaj v enotni plošči. To mu omogoča boljšo stabilnost in zmanjšuje možnost poškodb zaradi raztezanja in krčenja materiala.
  • industrijski je namenjen za trgovske in industrijske prostore. Običajno je debelejši in trpežnejši ter zato bolj odporen na obremenitve in obrabo.
  • plavajoči je sestavljen iz posameznih desk ali plošč, ki se med seboj povežejo s sistemom zaklepanja, brez lepljenja na podlago.
  • oljeni ima površinsko obdelavo z naravnimi olji, ki ustvarijo mat videz in poudarijo njegovo naravno lepoto.
  • lakiran je površinsko obdelan z lakom, ki zagotavlja zaščito in mu daje značilni sijaj in lesket.

 

Ploščice imitacija lesa ugodno

Vzdrževanje je ključ do dolge življenjske dobe

Ob rednem vzdrževanju vam bo parket služil vrsto let. K temu v prvi vrsti sodi redno čiščenje z mehkimi pripomočki in nežnimi namenskimi čistili. Tako boste odstranili prah, umazanijo in druge delce, ki bi ga lahko poškodovali. Da preprečite praske in udrtine, na stole in pohištvo, ki se pogosto premika, namestite podloge iz filca ali pod njih namestite preproge, da zmanjšate trenje. Pri vzdrževanju je pomembno, da teh naravnih materialov tal ne izpostavljate vlagi. Če se kaj polije, čimprej pobrišite in preprečite, da vlaga prodre v reže. Vsakih nekaj let poskrbite za premazovanje z oljem ali lakom, po potrebi pa izvedite tudi brušenje in obnovo. S pravilnim vzdrževanjem bodo talne obloge ostale lepe in trpežne, hkrati pa jim boste podaljšali življenjsko dobo.

 

Kaj pa cena?

Cena parketa je zelo različna, saj je odvisna od različnih dejavnikov, npr. vrste dreves, debeline, kakovosti, oblikovanja, blagovne znamke ipd. Pri nakupu svetujemo, da pridobite več različnih ponudb in primerjate cene ter preveriti različne možnosti glede kakovosti in stila, ki najbolje ustreza vašemu proračunu in potrebam. Poleg stroškov nakupa, ne pozabite vračunati tudi stroškov polaganja. Ne glede na to, za kakšnega se boste odločili, vsekakor je vredno investirati v kakovost, saj bo le-ta dolgoročno pripomogla k lepšemu in prijetnejšemu bivanju.

 

Alternativa so ploščice imitacija lesa – ugodno in trajno

Za vse tiste, ki parket ne pride v poštev, vendar vam je všeč njegov izgled, pa obstaja druga rešitev: ploščice imitacija lesa. Gre za keramično talno podlogo, ki po videzu popolnoma posnema lesena tla. Prednost tega so vse fizične lastnosti keramike – odpornost, enostavno vzdrževanje in trajnost, skupaj z estetskimi lastnostmi lesa. Prednost, ki jo imajo ploščice imitacija lesa je tudi ta, da jih lahko položite v prostorih, kjer ga drugače ne morete, na primer v kuhinji, shrambi ali kopalnici. Velikokrat se ploščice imitacija lesa zaradi svojih lastnosti uporabljajo v poslovnih prostorih.

Avtor prispevka: