Pisarniški stoli

Pisarniški stoli za zdravo hrbtenico

Vsak izmed nas se je že vsaj enkrat po dolgem delavniku v pisarni srečal z bolečinami v hrbtenici, nekateri pa se s tem problemom soočajo celo vsak dan. Ta neprijeten in včasih nevaren problem je lahko delno rešljiv z redno fizično aktivnostjo in vajami za krepitev hrbtnih mišic, vendar pa na srečo obstaja še ena rešitev: ergonomski profesionalni pisarniški stoli.

Ne gre za običajne stole, temveč za pisarniške stole SpinaliS, ki omogočajo aktivno sedenje. Ta inovativni pristop omogoča, da je vaše telo v gibanju celo med sedenjem. V članku bomo raziskali, kako je to mogoče, in kako lahko ta metoda pomaga pri preprečevanju ter lajšanju bolečin v hrbtenici.

Dolgotrajno sedenje ima škodljiv vpliv na hrbtenico

Bolečine v hrbtu lahko izvirajo iz številnih razlogov, kot so hernija, nosečnost, poškodbe, nepravilna drža, prekomerna vadba, in neprilagojeno sedenje. Nekateri vzroki zahtevajo strokovno obravnavo, vendar lahko sami vplivamo na mnoge druge in tako izboljšamo kvaliteto življenja.

Strokovnjaki izpostavljajo ključne dejavnike pri preprečevanju težav s hrbtenico, vključno z:

 • Dovolj gibanja
 • Pravilno izvedbo vaj za krepitev hrbtnih mišic
 • Pokončno držo
 • Sedenje na ustreznem ergonomsko oblikovanem stolu

Poudarek pa je dandanes na pravilnem sedenju, kjer mora biti hrbet vzravnan, stopala uprta v tla in računalniški zaslon nastavljen na pravilno višino. Uporaba ergonomskega stola, ki podpira telo na kritičnih točkah in omogoča aktivno sedenje, je ključnega pomena za preprečevanje bolečin in težav s hrbtenico in križem.

Profesionalni pisarniški stoli se odzivajo na naraščajoč problem dolgotrajnega sedenja, ki je postala skorajda neizogibna realnost v večini sodobnih poklicev. Ta položaj negativno vpliva na hrbtenico, držo in splošno počutje, kar lahko privede do bolečin tudi brez fizične aktivnosti. Te bolečine izhajajo iz dejstva, da večina pisarniških stolov potiska telo v nenaraven položaj, kar povzroči, da se drža po nekaj urah sedenja poslabša.

Bremenitev hrbtenice je najmanjša v ležečem položaju, sledi ji stoječi položaj, kjer del obremenitve prevzamejo vezi in mišice. Pri sedenju se situacija dramatično spremeni, saj se zaradi sprostitve mišic in vezi znatno povečata obremenitev in pritisk na medvretenčne ploščice. Dodatno obremenitev poveča nepravilna drža. S sodobnim načinom življenja, ki zmanjšuje čas za fizično gibanje, postajajo mišice in vezi ohlapnejši. Posledično se povečuje obremenitev hrbtenice, kar na koncu lahko privede do poškodb.

Težave s hrbtenico in bolečine v križu so postale tretji najpogostejši razlog za bolniško odsotnost z delovnega mesta, kar še dodatno poudarja pomen tega problema. Rešitev za to težavo lahko predstavljajo ergonomski profesionalni pisarniški stoli, ki omogočajo telesno aktivnost med sedenjem. Ta pristop lahko pomaga ohraniti pravilno držo in zmanjšati tveganje za težave, povezane s sedenjem, s čimer pa se prispeva k boljšemu zdravju in počutju zaposlenih.

Aktivno sedenje

Aktivno sedenje je poseben način sedenja, kjer mišice in mehka tkiva telesa, ne pa zunanji podporni elementi kot naslonjalo ali nasloni za roke, zagotavljajo sedeč položaj. To pomeni, da mišice telesa zagotavljajo podporo, ne da bi se zanašale na zunanje pripomočke. Pisarniški stoli SpinaliS prispevajo k pravilni izvedbi tega načina sedenja, kar predstavlja odlično preventivo za zdrav hrbet in življenje brez bolečin. Profesionalni pisarniški stoli se torej ponašajo z dvema ključnima dejavnikoma:

 • Gibljivo sedalo – pisarniški stoli z gibljivim sedalom od uporabnika zahteva da aktivira mišice za ohranjanje stabilnosti. V nasprotnem primeru lahko oseba pade s sedeža.
 • Učinek terapevtske žoge – to je najbolj značilen primer sedenja, ki osebo zaradi gibljivosti žoge prisili v pravilno držo z vzravnano hrbtenico. Takšno sedenje prinaša več ključnih koristi:
  1. Spodbuja nenehno aktivnost
  2. Krepi hrbtne in trebušne mišice
  3. Razbremenjuje medvretenčne ploščice
  4. Veča fizično kondicijo
Za zdravo sedenje je posnemanje učinka terapevtske žoge optimalno

Profesionalni pisarniški stoli so rešitev za vašo hrbtenico

Profesionalni pisarniški stoli SpinaliS predstavljajo edinstveno rešitev za tiste, ki želijo med sedenjem združiti udobje in aktivnost. Ti stoli, kot že omenjeno, posnemajo mehanizem sedenja na terapevtski žogi, ki je znana kot ena izmed najboljših metod za zdravo sedenje, saj se aktivno prilagaja položaju hrbtenice. Pisarniški stoli SpinaliS delujejo na enak način, s tem, da se sedalo premika v smer, ki sledi vaši hrbtenici. Posledica tega je, da večji del obremenitve med sedenjem prevzamejo hrbtne mišice in vezi. To lahko na začetku uporabe stola zaradi povečane telesne aktivnosti vodi do občutka “musklfibra”.

Poleg aktivnega sedenja, profesionalni pisarniški stoli ponujajo tudi možnost bolj sproščenega sedenja, pri čemer še vedno podpirajo pravilno držo. Uporabnik lahko enostavno prilagodi svoj položaj na sedalu, odvisno od tega, ali želi biti bolj aktiven ali sproščen. Ko sedi na sredini sedala, je to aktivno, če pa se premakne proti naslonu, pa je položaj bolj udoben in sproščen. Ti stoli tako nudijo fleksibilno in zdravo rešitev za tiste, ki v pisarniškem okolju preživijo veliko časa

Profesionalni pisarniški stoli SpinaliS se odlikujejo po več ključnih lastnostih, ki navdušujejo zadovoljne uporabnike:

 1. Edinstven način sedenja
 2. Slovenski produkt
 3. Patentirana inovacija (izvirnost in inovativnost stola sta patentirani, patent je v lasti gospoda Tomaža Hama, lastnika podjetja HAM d.o.o.)
 4. Leta raziskav in znanja
 5. Sodelovanje s priznanimi kooperanti (Pri izdelavi stolov ima ključno besedo podjetje HAM, ki sodeluje s priznanimi kooperanti, kar zagotavlja kakovost in zanesljivost)

Kako izbrati ustrezen pisarniški stol

Pred nakupom pisarniški stol preizkusite

Skoraj tretjino našega časa preživimo v sedečem položaju, zato je izbor pravega stola, ki bo spodbujal zdravo sedenje, izjemno pomemben. Ko iščemo ergonomski stol za pisarno, delo od doma ali šolske naloge, je ključno, da upoštevamo naslednje značilnosti:

Dimenzije sedala

Širina in globina stola morata biti v sozvočju z našo medenico.

Naslonjalo in ledvena podpora

Ergonomski stol naj bo zasnovan tako, da zagotavlja ustrezno podporo ledvenemu delu, saj napačna ledvena podpora lahko škodi drži. Višinsko nastavljivo naslonjalo, kot ga imajo pisarniški stoli SpinaliS, je ključno za prilagoditev ledvene opore. Zelo uporabni so tudi dodatki, kot je recimo obroč za noge za otroke.

Materiali

Uporabljeni materiali morajo biti kakovosti in zračni. Stoli SpinaliS so izdelani iz kvalitetne pene, ki ohranja obliko, in bombažne tkanine, ki diha.

Enostavnost nastavitve

Nekateri stoli imajo številne nastavitve, ki pa so pogosto zapletene. SpinaliS stoli ponujajo enostavnost prilagoditve, saj z eno funkcijo nastavimo višino naslonjala in ročk.

Možnost aktivnega sedenja

SpinaliS stoli omogočajo tako aktivno sedenje kot ergonomsko oporo, kar krepi mišice in spodbuja pravilno držo ob hkratnem zagotavljanju udobja pri dolgotrajnem sedenju.

Pisarniški stoli SpinaliS so zasnovani za zdrav način življenja. Omogočajo krepitev mišic, spodbujanje pravilne države ter zagotavljajo ergonomsko oporo in počitek. Z 80 % bombažno sestavo nudijo izjemno zračnost, poliuretanska prevleka pa olajša vzdrževanje. S pomočjo teh profesionalnih pisarniških stolov uporabniki že 20 let  sedijo bolj zdravo.

Stoli SpinaliS so priljubljenih tudi pri otrocih, saj jih zabavajo, hkrati pa pozitivno vplivajo na njihovo zdravje in držo. Raziskava, ki je 5 let potekala na osnovni šoli, je razkrila, da stoli SpinaliS povečajo mišično aktivnost otrok, izboljšajo njihovo koncentracijo in šolski uspeh.

Naj sedeče delo ne pusti posledic na vašem zdravju in počutju

Izbira pravega pisarniškega stola je več kot zgolj estetska odločitev – gre za naložbo v vaše zdravje in produktivnost. Optimalno sedenje ne vpliva le na zmanjšanje bolečin in neugodja, ampak tudi na povečanje koncentracije in učinkovitosti pri delu. Pri izbiri bodite pozorni na ključne lastnosti, kot so velikost in oblika sedala, ledvena opora, materiali in enostavna nastavitev, da najdete stol, ki bo najbolje ustrezal vašim potrebam. S pametno izbiro pisarniškega stola pa ne vlagate zgolj v boljše delovno okolje, temveč v svoje dolgoročno zdravje in dobro počutje.

Avtor prispevka: