vinil

Vinil omogoča prijeten korak

Prijeten korak v svojem domu je neprecenljiva dobrina. Zato je še kako pomembno, da imamo talne obloge narejene po svoji meri. Vinil talne obloge so zelo odporne, nezahtevne za vzdrževanje in imajo dolgo življenjsko dobo. Nove tehnologije omogočajo izdelavo zelo kvalitetnih talnih oblog iz vinila. Odporne so tako na udarce kot na praske. S primernim vzdrževanjem je njihova življenjska doba lahko tudi dve do tri desetletja. Prav tako so odporne na vlago, saj je ne potegnejo vase, temveč ostane na površini.

Prav zaradi tega je njihovo vzdrževanje zelo enostavno. Preprosto tla pobrišemo. Pri tem pa ne potrebujemo posebnih čistil ali aparatov. Dovolj so krpa, malo čistila ali pa samo papirnata brisača za prvo silo. Tako bo delo opravljeno hitro in brez večjih naporov. Prav tako je hoja po talnih oblogah iz vinila prijetna in tiha. Doma lahko po njej hodimo tudi bosi, saj deluje toplo in mehko. Bosonoga hoja pa je zelo koristna za naš organizem. Pa še otroci bodo veseli, ker večina njih tako ne mara copatov.

Nakup vinil oblog

Ob menjavi ali nakupu novih talnih oblog najprej razmislimo, kakšne naj bi te bile. Ali bodo po vsem stanovanju enake. Ali pa bomo obložili prostore z različnimi talnimi oblogami. Vinil talne obloge so dokaj univerzalna talna obloga. Če niste ravno prepričani o tem, je priporočljiv posvet s strokovnjakom. Oni vam bodo o tem povedali vse in vam tudi svetovali ustrezen nakup. Novi časi in nove tehnologije prinašajo namreč tudi nova mišljenja. V starih časih so se vinilne talne obloge polagale le v kuhinjah. Zaradi dokaj hitre obrabe so jih kasneje zamenjale plošče iz kamna, ki pa so delovale zelo hladno. Zaradi novih materialov in postopkov izdelave, pa so vinilne talne obloge zopet sodobne. Pa ne samo za kuhinje, temveč za vse prostore.

Različni vzorci za različne prostore

Sodobne talne obloge iz vinila izdelujejo z različnimi vzorci. Tako lahko z njimi obložimo tla prav v vseh prostorih. Vinilne talne obloge z vzorcem imitacije kamna položimo v prostorih, kjer nam to odgovarja. Po navadi so to kuhinje, shrambe in sanitarni prostori. Ker ne vpijajo vlage, jih vedno lahko samo lepo obrišemo. Vzorec kamna pa še malo skrije kakšen madež, ki nastane mimogrede. Kljub temu, da je kamen hladen, pa bo hoja po vinilnih talnih oblogah z imitacijo kamna mehka in prijetna.

V bivalnih prostorih in spalnicah pa se lepo poda vinil talna obloga z imitacijo lesa. Hoja po njej je prijetna, občutek pa topel. Ker ne potrebuje posebnega vzdrževanja, bomo z njo več kot zadovoljni. Tudi v otroških sobah ne bo več strahu, da bi se talna obloga poškodovala. Tako se bodo otroci igrali še bolj brez skrbi. Mi pa bomo za njimi počistili samo z mokro krpo. Ali pa bodo, igraje se, to storili kar sami.

Sistem spajanja talnih oblog iz vinila

Vinilne obloge se polagajo na zglajeno ravno površino po sistemu spajanja. Lahko se polagajo na klik. Tako je delo dokaj nezahtevno in hitro opravljeno. Druga možnost pa je lepljenje. Ta zahteva pa že malo več veščin. Tla je namreč potrebno najprej dobro zgladiti s nanosom sloja treh centimetrov izravnalne mase. Vinilne plošče se nato lepijo druga ob drugo z ustreznim lepilom. Pri tem je potrebno paziti, kako so obrnjene plošče. Biti morajo v isto smer. Tla je za tem potrebno še povaljati s težkim valjarjem.

Če se lepi vinil na talno gretje, je potrebo paziti, da temperatura tal ne preseže 25°C. Vsem tem skrbem pa se lahko enostavno izognete in delo prepustite strokovnjakom. Oni ga bodo opravili natančno in hitro. Vi pa boste nato še dolgo uživali s hojo po vinil talnih oblogah.

Avtor prispevka: