fasaderstvo

Fasaderstvo – kako ga izbrati?

Beseda fasada je opredeljena kot zunanja stran stavbe. Izraz se pogosto uporablja tudi samo za sprednjo stran hiše, njen nanos pa izvede fasaderstvo, ki združuje ekipo izkušenih strokovnjakov na tem področju.

Fasada je skupaj s streho en najpomembnejših elementov stavbe, saj deluje kot glavna ovira pred zunanjimi vremenskimi elementi, ki bi lahko škodovali zdravju konstrukcije. Fasaderstvo tako poskrbi, da je vaš objekt varen pred naravnimi pojavi, kot so dež, sneg, veter, zmrzal in na primer sonce.

Pomembno je, da izberemo fasaderstvo, ki nam bo znalo pomagati izbrati fasadni sistem, ki ščiti pred temi tveganji, hkrati pa pomaga doseči nižjo porabo energije, zmanjša stroške vzdrževanja in izboljša udobje prebivalcev oziroma uporabnikov objekta.

Lahka fasada

To je vrsta fasade, ki se drži oporne strukture stavbe, vendar ni njen del. Ker ne prispeva k stabilnosti stavbe, mora biti lahka fasada zasnovana tako, da podpira obremenitve, ki povzročajo obremenitev njenih komponent. Materiali, ki jih fasaderstvo pri taki fasadi običajno uporablja za obloge, vključujejo steklo in kovino.

Lahke fasade v primerjavi z drugimi vrstami fasad zagotavljajo manj toplotne in zvočne izolacije, srednjeročno in dolgoročno pa imajo tudi višje stroške vzdrževanja. Ta vrsta fasade je najpogosteje nameščena v srednjih in visokih poslovnih stavbah.

Težka fasada

Kot že ime pove, je ta vrsta fasade ponavadi sestavljena iz gradbenih materialov, ki imajo večjo težo. Da se fasada šteje za težko, mora biti povprečna teža, vključno s trdnimi in votlimi elementi, nad 100 kg na kvadratni meter. V tej kategoriji najdemo različne vrste fasad, ki so lahko glede na potrebe po toplotni izolaciji nosilne ali samonosne in imajo lahko zračno komoro ali pa tudi ne. So nekoliko težje izvedljive in za njihovo namestitev potrebujemo res izkušeno fasaderstvo, ki se bo znalo izogniti nevarnostim in napakam.

Montažna fasada

Montažne fasade se običajno uporabljajo v industrijskih tovarnah in velikih nakupovalnih središčih. Ta vrsta fasade je v glavnem sestavljena iz montažnih modulov, ki so združeni ali sestavljeni na kraju samem. Sestavni deli teh fasad so industrijsko izdelani v visoko mehaniziranih obratih in pogosto uporabljajo lesene in betonske plošče. Glavni prednosti tovrstne fasade sta hitrost in enostavnost vgradnje za fasaderstvo ter nižji stroški v primerjavi z drugimi sistemi. Pomanjkljivost je omejena možnost oblikovanja.

Tradicionalna fasada

Ta klasifikacija vključuje fasade, za katere fasaderstvo uporabi tradicionalne gradbene materiale kot so opeka, kamen, les, keramika, omet in podobno. Prednost je, da so manj kompleksne za izdelavo, hitre namestitve in imajo nizke stroške. Po drugi strani pa klasične fasade nimajo zračne izolacije, zato zagotavljajo manj toplote in zvočne izolacije, kar pomeni posledično manj prihranka energije.

Fasada z zunanjo toplotno izolacijo

Sistemi z zunanjo toplotno izolacijo so sestavljeni iz namestitve plošč izolacijskega materiala po celotni stavbi, ki so zaščitene z malto in mehansko pritrjene na podporno steno. Fasaderstvo nato tak sistem zaključi z oblogo ali zaključkom, ki ustreza estetiki nepremičnine.

V izolacijskem pogledu sistema so najpogosteje uporabljeni ekspandirani polistiren, ekstrudirani polistiren, grafitni ekspandirani polistiren in mineralna volna. Ker ima tak sistem zunanji izolacijski sloj, zmanjšuje toplotne mostove in nevarnost kondenzacije. Gre torej za možnost, ki zagotavlja dobro raven učinkovitosti za svojo ceno, saj ne nastajajo veliki dodatni stroški.

Fasada s prezračevalnim sistemom

Prezračevana fasada je sestavljena iz nosilne stene, izolacijskega sloja in materiala za oblogo, ki je pritrjen na stavbo z uporabo nosilne konstrukcije. Glavna razlika med tem in sistemom z zunanjo toplotno izolacijo je v tem, da ima zračno votlino med nosilno steno in oblogo.

Čeprav je ta sistem dražji in kompleksnejši za namestitev, je večinoma stroškovno bolj učinkovita možnost, saj je zračna reža odgovorna za številne prednosti.

“Učinek dimnika”, ki se pojavi znotraj zračne votline, pomeni, da se vroč zrak dviguje in izstopa skozi vrh fasade. V poletnih mesecih ta pojav naravne konvekcije pomeni, da se zrak obnavlja, kar preprečuje pregrevanje. Po drugi strani pa pozimi toplota ne uhaja, kar prispeva k prihranku energije pri ogrevanju. Zaradi naštetega je prezračevana fasada najučinkovitejši zunanji fasadni sistem, ki je trenutno na voljo.

Avtor prispevka: