Kuhinjski pulti

Kuhinjski pulti naj bodo praktični in lepi

Ogromna odločitev je, ko izbirate material za kuhinjski pult. Ogromni tako glede stroškov kot tudi po njihovem vplivu na estetiko in praktično funkcijo vaše kuhinje. Vrhunski materiali za vrhunske kuhinjske pulte, so pomemben del proračuna za prenovo kuhinje. Dobro izbrani kuhinjski pulti naredijo vašo kuhinjo uporabnejšo in enostavnejšo za vzdrževanje, lahko pa so tudi pomemben element oblikovanja vaše kuhinje.

Paleta materialov, ki jih je mogoče uporabiti za kuhinjske pulte, je neverjetno raznolika in nekateri materiali s seznama vas bodo morda presenetili. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, kar je treba pri izbiri pretehtati.

Bolj ezoterični materiali, kot so bambus, cink in nerjaveče jeklo, se lahko izkažejo za predrage in jih je težko vzdrževati. Za večino lastnikov stanovanj bodo bolj praktične možnosti vključevale materiale, kot so granit plošče, izdelan kamen (kremen), trdni površinski materiali, pa tudi tradicionalni laminati in keramične ploščice. Vendar je najbolje, da ničesar ne izključite, dokler o vsaki možnosti ne boste izvedeli nekaj več.

Kuhinjski pulti – keramična ploščica

Pulti iz keramične ploščice so izdelani iz posameznih ploščic na osnovi gline, nalepljenih na jedro iz cementne plošče s tanko pritrjenimi lepilnimi maltami. Pri kuhinjskih pultih fugirni šivi naredijo ploščice manj kot idealen material za točilne plošče, novejše keramične in porcelanske ploščice pa so na voljo v velikih velikostih, ki lahko zmanjšajo število šivov in olajšajo vzdrževanje.

  • Kuhinjski pulti – prednosti

Ploščica je na drugem mestu kot laminat kot poceni material za pult. Keramične ploščice je razmeroma enostavno namestiti. Sodobne vrste porcelana ponujajo različne možnosti oblikovanja – porcelanske ploščice so lahko videti kot naravni les, pravi kamen in številni drugi materiali.

Pulti iz keramičnih ploščic so dobra izbira za mojstre, ki si želijo prihraniti denar, novejši porcelan in steklene ploščice pa ponujajo veliko več možnosti oblikovanja. Toda ploščice v kakršni koli obliki zahtevajo veliko vzdrževanja in številni šivi za fugiranje vam lahko povzročajo glavobol.

Kuhinjski pulti – granitna plošča

Številne vrste naravnega kamna so priljubljena izbira za kuhinjski pult, izmed njih pa je najbolj priljubljena pult iz masivne plošče granita. Granitne plošče, ki se začnejo uporabljati kot lomljena plošča iz trdnega naravnega kamna, izdelujejo po meri in jih vgrajujejo poklicne ekipe.

  • Kuhinjski pulti – prednosti

Kuhinjski pulti iz trdnih granitnih plošč so zelo težki in trpežni pulti. Niti dva kosa granita si nista podobna, zaradi tega je vsak pult popolnoma unikaten. Granitni pulti, ki veljajo za vrhunski gradbeni material, po navadi izboljšujejo vrednosti nepremičnin na domu. Običajno so možni pulti brez šivov.

Granit je precej drag material. Tako kot mnoge druge vrste naravnega kamna tudi granit zahteva redno tesnjenje, da se ga zaščiti pred madeži. Granit morajo vgraditi profesionalci. Od možnosti naravnega kamna so granitne plošče najbolj priljubljene in to z dobrim razlogom. Trdne granitne plošče so zelo težke in trpežne, tako kuhinjski pulti doma, pridobivajo tudi na vrednosti.

Kuhinjski pulti – marmor

Druga možnost naravnega kamna, po kateri je veliko povpraševanje, je marmor. Edinstven videz in žilavi vzorci marmorja, so eden najprivlačnejših naravnih kamnov. Toda marmor je razmeroma mehak in porozen kamen, ki mora biti previdno in večkrat zatesnjen, če se uporablja za kuhinjske pulte. Tako kot granit je tudi marmor na voljo v treh oblikah – trdne plošče, modularni marmor in marmornate ploščice. Kot pri granitu so tudi za kuhinjske pulte najboljša izbira trdne plošče.

  • Kuhinjski pulti – prednosti

Marmor ima naravno žilo, zaradi tega je najlepši od vseh naravnih kamnov. Ker ima vsaka plošča nekoliko drugačno žilavost, bo vsak marmornat pult popolnoma unikaten. Sorazmerno mehak kamen, marmor, noži in drugi kuhinjski pripomočki zlahka opraskajo.

Kot večina naravnega kamna je tudi marmor precej drag material. Čeprav je marmor edinstveno lepa izbira, je sorazmerno mehak in porozen kamen, ki ima pri uporabi v kuhinjah pomanjkljivosti. Boljša izbira je lahko granit, inženirski kamen ali material s trdno površino, ki spominja na marmor.

Kuhinjski pulti so torej samo pika na i vsake kuhinje. Poskrbijo za unikaten videz prostora.

Avtor prispevka: