Kakšna mora biti temperatura vode za talno gretje?

Temperatura vode za talno gretje mora imeti 30 do 32°C. Če ima voda prenizko temperaturo tla ne ogrevajo prostora. Če pa ima previsoko, pride do poškodovanja materialov in okvare talne centralne.

V čem je bistvo talnega ogrevanja?

Z pojavom toplotnih črpalk je poraslo tudi zanimanje za ogrevanje prostorov s talnim gretjem. To pa iz enega preprostega razloga. Ni več potrebno centralno ogrevanje na kurivo in posledično zunanjih napeljav in radiatorjev. Po prostorih se razpelje vodovodne cevi, v katerih bo topla voda. Ker vemo, da se ogreti zrak vedno dvigne nad hladnega, so to s pridom izkoristili s talnim gretjem. Te tehnologije se poslužujejo večinoma za novogradnje. V osnovi pa so še iz časa starih Rimljanov.

Vrste talnega ogrevanja

Kot smo že omenili, imajo vodno talno gretje po večini novogradnje. Vodovodne cevi se vgrajujejo po posebni tehnologiji že v beton. Na ploščo se položi poseben modularni stiropor, v katerega se razpelje vodovodne cevi in se jih zalije. Potem se položi klasičen pod. Najbolj je primerna keramika, ker najlepše prevaja toploto in še nekaj časa ostane topla. Tudi vinil je primerna talna obloga pri talnem ogrevanju. Les pa je slab prevodnik in se prostor bolj počasi ogreva. Krogotok se začne in zaključi pri toplotni črpalki. Temperatura vode se nastavi pri stikalu, ki je namenjen prav za talno ogrevanje.

V že obstoječe objekte pa se vgrajuje električno talno gretje. Na beton se razpeljemo električne kable in ji zalijemo. Le te pa potem pokrijemo s keramiko ali vinilom. Les je slab prevodnik in za talno oblogo pri talnem gretju ni priporočljiv. Talno gretje prižigamo s stikalom v vsakem prostoru posebej.

Katere prostore talno ogrevamo?

Če nimamo centralnega talnega ogrevanja, se odločimo za polaganje električnega načina ogrevanja tal posameznih prostorov. Najbolj smiselno je, da se talno ogrevanje polaga v kopalnicah, kuhinjah in bivalnih prostorih. Ker se zrak ogreva od tal navzgor, je prijetno toplo že pri nogah. In če imamo tople noge, nam je tudi v zgornjih udih toplo. Otroci se najraje igrajo na tleh. Če imamo talno gretje, nimamo strahu, da bi jih zeblo. V primerjavi z radiatorjem, ki le navidezno ogreje prostor. Radiatorji so običajno na zunanjih stenah pod oknom v višini pol metra. Toplota se širi navzgor. Tako tla običajno ostanejo hladna. V preteklosti so ta problem reševali s kosmatimi talnimi oblogami ali tepihi. Vemo pa, da se tam nahaja največje leglo smeti in pršic, ki jih navadni sesalniki ne uničijo. Talno gretje pa reši vse te probleme.

Kakšna mora biti temperatura vode pri talnem ogrevanju?

Da pa bi imeli idealno temperaturo v prostoru, moramo na centralnem ali lokalnem stikalu nastaviti temperaturo cevi. Pri centralnem ogrevanju te cevi greje voda. Voda pa se greje v toplotni črpalki ali ustreznem grelniku ob njej. Tam nastavimo stikalo na 30 do 33°C. V zelo mrzlem času do 35°C. Voda s to temperaturo pa je primerna tudi za umivanje in čiščenje. Torej se voda ne greje le za talno gretje, temveč tudi za uporabo v splošne namene osebne higiene in higiene prostorov.

Na kakšen način se greje voda pri talnem ogrevanju?

Voda se pretaka preko toplotne črpalke. Tam je tudi stikalo za nastavitev temperature vstopne vode. Prav tako je potrebno nastaviti hitrost obtočne črpalke. V posameznem prostoru pa odpiramo ali zapiramo, po potrebi, posamezne veje talnega ogrevanja.

Vpliv temperature vode na talno ogrevanje

Če je temperatura vode pravilno nastavljena, je talno ogrevanje najcenejša izbira za ogrevanje našega doma. Včasih pa nas pretirana varčnost lahko tudi drago stane. In to ravno pri talnem ogrevanju. Če temperatura vode pade pod 20°C, se vklopijo električni grelci in račun za elektriko lahko skokovito poskoči. Za nastavitev toplotne črpalke za talno gretje se je tako najbolje obrniti na strokovnjake.

Avtor prispevka: