Domača savna na vašem vrtu

Ja, lahko jo imate. Domača savna ni več nedosegljiva. Postavite si jo lahko celo na vrt.

Prednosti savnanja

Verjetno ni osebe, ki ne bi vsaj slišala za izraz savna. To je preprosto zaprt prostor v katerem izpostavimo telo delovanju vročega zraka in/ali pare. S tem očistimo pore v koži in pod kožo spodbudimo celice k aktivnejši dejavnosti. Savnanje je tudi eden izmed načinov za krepitev imunskega sistema. Če vemo, da je koža naš največji organ, je precej razumljivo tudi, da se vsaj občasno v celoti ukvarjamo z njo. S tem pa ni nujno, da obiskujemo centre sproščanja. Savno si lahko omislimo tudi doma.

Vrste savn

Kakšno vrsto savne si bomo omislili doma, je vse odvisno samo od naših potreb, prostorskih in denarnih zmožnosti.

Infrardeča savna je vsekakor najbolj primerna za domačo savno. Ne potrebuje veliko prostora. Za priklop potrebuje le dvofazni tok 220V. V infrardeči savni izpostavimo telo infrardečemu ogrevanju. Ta vrsta ogrevanja ne ogreva prostora, pač pa deluje direktno na telo. V globini do 4 cm pod kožo spodbuja celice k aktivnejši dejavnosti. Ker v infrardeči savni ni vlažnega in vročega zraka, je primerna skoraj za vsakega. Na tržišču pa so vsako leto ugodnejše ponudbe. Mojstri nam jo zmontirajo, prodajalci pa prodajo pod nadvse ugodnimi pogoji in po dostopnih cenah. Najcenejše so dosegljive že za malo čez 1000€.

V finski savni dosegajo temperature že višje vrednosti. Te spodbudijo telo k potenju. S potenjem pa se izločajo nečiste snovi iz telesa. Visoka temperatura pa ugodno vpliva tudi na mišice. Prav tako spodbudi krvni obtok. Tudi finska savna je lahko domača savna. Ta potrebuje nekoliko več prostora in v večini primerov tudi trifazni 380V električni tok. Finsko savno pred uporabo temeljito zagrejemo. Zaradi visokih temperatur in nizke zračne vlage je priporočljiva uporaba savne maksimalno 20 minut. Lahko se vrnemo vanjo po 15 minutnem počitku. Ta cikel lahko naredimo največ tri krat. Cenovno je tudi dostopna. Njena cena pa se prične nekje pri dveh tisočakih. Je pa komplet ogromno enih delov, zato je priporočljivo najeti strokovnjaka za montažo savne.

Zeliščna savna je savna z nekoliko višjo temperaturo in pa zračno vlago okrog 60%. Z dodajanjem eteričnih olj na gorilnike izvajamo pomirjujočo aromaterapijo, ki sprošča in je priporočljiva tudi za ljudi z dihalnimi težavami. Za zeliščno savno je potreben nakup le nekaj dodatnih delov k finski savni.

Domača savna na vašem vrtu

Če imamo prostor, si lahko omislimo savno na domačem vrtu. Postaviti in opremiti je možno tako infrardečo, kot finsko savno. Poskrbeti moramo le za ustrezen električni priključek. Ker je to pomožen montažni objekt se tudi cena temu primerno nekoliko dvigne. Kar pa vsekakor odtehta užitku ob in po uporabi. Za okrog debelih 5000€ pa si na vrtu lahko omislimo kombinirano savno. To je infrardeča, finska in zeliščna. Turška savna za domačo rabo ni najbolj primerna. Še najbližje ji je zeliščna savna z nekoliko višjo vsebnostjo vlage. Okrog domače savne na vrtu je priporočljiva pralna podlaga iz nedrsečih, pralnih plošč. V bližini pa tuš ali bazen.

Kaj vse potrebujemo za domačo savno?

Prostor, kjer jo bomo postavili. Glede velikosti prostora ni nekih velikih omejitev. Mora pa biti čist in zračen. Za tla so priporočljive nedrseče, pralne plošče ali ploščice. Glede električnega priključka je odvisno, kakšno savno bomo imeli. Večina finskih savn potrebuje za peč trofazni priključek. Za infrardečo savno pa je dovolj dvofazni 220V priključek.

Vzdrževanje savne

V savni nastaja ogromno vlage, zato je redno čiščenje in vzdrževanje nujno. Po uporabi savno temeljito prezračimo. Očistimo s suho krpo in dezinficiramo s sredstvi za dezinfekcijo lesa. Le z rednim vzdrževanjem nam bo domača savna služila še dolga leta.

Avtor prispevka: