vinil

Vinil – lotite se polaganja sami, lahko vam ga položijo tudi strokovnjaki

Prenavljate dom ali pa opremljate novogradnjo in iščete primerne talne obloge za vaše prostore? Če ste pritrdili, potem je vinil prava izbira za vaš dom. zakaj? Preprosto zato, ker je polaganje vinila zelo preprosto in hitro. Navdušil vas bo estetski videz, pa tudi izjemna cena ter enostavna in nezahtevna nega. Vse to so razlogi, zakaj so vinilne talne obloge pravi izdelek za vaš dom in življenjski slog. Izbirate lahko med različnimi izgledi vinil plošč, od imitacije lesa do popolnih kopij kamna in keramike. Vinil talne obloge so oblikovane tako, da polepšajo vsak prostor in predstavljajo kompaktno, udobno in na videz lepo talno oblogo za vaš dom. Izberete si svoj vinil, polaganja se lahko lotite sami ali pa ga prepustite izkušenim mojstrom iz podjetja Alpod, ki poskrbijo za polaganje vinila na klik ali klasičnega vinila, ki se lepi na podlago.

Polaganje vinil plošč je preprosto in hitro

Če se boste lotili polaganja vinil talnih oblog sami, potem imate v nadaljevanju zapisana navodila, kako to lahko naredite enostavno in hitro. Pri montaži vinil plošč bodite zelo pazljivi na tehnične podrobnosti. Nekaj ključnih točk smo za vas pripravili v nadaljevanju. Za več informacij pa se lahko obrnite na Alpod strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali. Zdaj pa resnično na delo. S polaganjem začnite tako, da v prvi vrsti, ki bo ob steni, odstranite pero na daljši strani vinil plošč. Za samo rezanje uporabite oster nož in ravnilo primerne dolžine. Polaganje vinila začnite v levem kotu prostoru. S pomočjo distančnika zagotovite odmik 3 do 5 mm od stene. Ploščo vinila vgradite tako, da pod kotom 25° vložite pero v utor že položene deske. Ko ploščo vinila položite na tla, se zaradi klik sistema spajanja deski trdno spojita skupaj. Zadnjo ploščo v vrsti zavrtite za 180° (seveda z vzorcem na zgornji strani), postavite poleg že položene vrste, označite višek in ga odrežite (ne pozabite upoštevati dolžino odmika od stene). Odrezano ploščo tako vgradite v vrsto in tako je prva vrsta končana.

vinil

Polaganje vinil plošč – druga in vse naslednje vrste

Iz samih estetskih razlogov poskrbite, da so čelni spoji razmaknjeni za vsaj 30 cm. Preverite, če lahko uporabite zadnji odrezani kos od prejšnje vrste za začetek nove vrste. Sicer pa drugo vrsto začnite polagati tako, da ploščo vinila nagnete in potisnete stransko pero v stranski utor prve plošče pod kotom 25°. Med spuščanjem vinil plošče se ta namesti na pravo mesto. Najprej pritrdite drugo ploščo nove vrste na krajši konec že položene plošče, potem pa nadaljujte z nagibanjem obeh plošč (15 do 20°) in pritiskanjem v stranski utor plošče iz prve vrste. Tako se polaganje vinila nadaljuje naprej vse do zadnje vrste.

Polaganje vinil plošč – zadnja vrsta in zaključevanje

Ko položite ves vinil in pridete do zadnje vrste, postavite ploščo na vrh prejšnje vrste, s peresom obrnjenim proti steni, dekor naj bo obrnjen navzdol. Že položeno vinil ploščo lahko uporabite tudi kot ravnilo. Naj vas še enkrat opomnimo, da ne pozabite ohraniti 3 do 5 mm razmika za dilatacijo. Odrežite ploščo in jo pritrdite na želeno mesto. Ne pozabite, da podboji in cevi za ogrevanje prav tako potrebujejo nekaj prostora za dilatacijo. Svetujemo vam, da najprej odrežite ploščo na ustrezno dolžino, potem pa postavite ploščo poleg njenega položaja, uporabite ravnilo in označite površino, ki jo morate odrezati. Odrežite označen del in pustite potrebno vmesno razdaljo na vsaki strani. Podboj vrat spodrežite tako, da ploščo obrnete z zgornjo stranjo navzdol in preprosto uporabite ročno žago, da odrežete potrebno višino tako, da bo plošča zdrsnila pod sam okvir vrat. Ne pozabite, da je tudi pod podbojem nujno treba upoštevati primerne diletacije. Ko zaključite s polaganjem vinila, sledi le še montaža zaključnih letvic.

vinil

Kako zamenjati poškodovane vinil plošče?

Že pri nakupu imejte v mislih, da vam bo po polaganju ostalo nekaj vinil plošč, ki vam bodo prišle prav, če oz. ko se katera poškoduje, da jo boste lahko zamenjali. V primeru, ko želite zamenjati ploščo, to preprosto storite tako, da vzemite oster nož in izrežite poškodovano ploščo (le) po dolžini in jo vzamete ven. Potem vzemite rezervno vinil ploščo in ji odrežite pero ter utor na daljši strani nadomestne plošče, pero in utor pustite na krajši strani plošče. Potem pa jo preprosto vstavite na mesto in že je vinil plošča zamenjana.

Polaganje vinil plošč je sicer enostavno za prav vsakega posameznika, a še vedno so tu strokovno usposobljeni polagalci, ki to opravijo v skladu z navodili za vgradnjo in s tem prevzamete izdelek s polno garancijo. Garancijo imate tako za vinil kot za samo opravljeno storitev – polaganje. Če boste polaganje vinila zaupali strokovnjaku, boste lahko brez vsakršnih skrbi, da bi kar koli šlo narobe, saj z dolgoletnimi izkušnjami zares obvladajo svoj posel. Zato ne odlašajte in naročite vinil talne obloge, ki bodo izbrani prostor še polepšale in si poenostavite življenje, saj je vzdrževanje in čiščenje vinila zares enostavno.

Avtor prispevka: