lončene peči

Lončene peči v sodobnem domu – še vedno dobra izbira?

Lončena peč v domu je še vedno priljubljena izbira pri novogradnji in prenovi hiš. Za tako izbiro se odločajo vsi tisti, ki želijo v domu občutek domačnosti, hkrati pa dobro ogrevan prostor. Moderno izdelane lončene peči so lahko na videz tradicionalne, lahko pa imajo že zelo moderen izgled. V resnici se lahko pri lončenih pečeh odločate med pestro izbiro zunanjega videza, saj imajo velike možnosti glede izbire materiala, dimenzij in barv. Tako lahko prav vsak s pomočjo mojstra pečarja najde najboljšo verzijo zase in za svoj dom. V nadaljevanju si preberite, zakaj je lončena peč še vedno dobra izbira za vas in primerne za vaš dom.

Lončena peč namesto drugih oblik ogrevanja

Med največje mesečne stroške spada račun za ogrevanje. Vsak išče načine, kako mesečni znesek zmanjšati in ohraniti enako toploto v prostoru. En način, kako se lotiti tega problema, je lončena peč. Lončene peči so v zadnjih letih postale zelo tehnično dovršene ogrevalne naprave, za katere se odloča vse več ljudi. Vgradnja je mogoča za vse vrste objektov, saj oddajanje toplote ni preveč agresivno. Prav tako se lahko vgradijo v objekte z večjimi in manjšimi toplotnimi potrebami. Glede na to se seveda vdela primerna vrsta lončene peči.

Lončene peči imajo v Sloveniji dolgo zgodovino. Skoraj ni stare hiše, ki ne bi imela nekakšno obliko lončene peči. In take peči so imele seveda tudi ogromno pozitivnih lastnosti za dom. Grele so ne le prostor, kjer je bila lončna peč postavljena, ampak so se z njeno pomočjo ogrevali tudi drugi prostori. In na podoben način delujejo tudi današnje oblike lončenih peči. Ko v lončeni peči gori, se ne ogreva zrak, ki bi lahko hitro postal suh. Namesto tega je cilj lončene peči, da se ogrevajo stene, ki posledično ogrevajo še osebe v prostoru. Taka toplota je veliko bolj prijetna za človeka in deluje tudi bolj pomirjujoče.

Lončene peči za nizkoenergijske hiše

Zelo priljubljeno je grajenje nizkoenergijskih hiš ali pa njihova prenova, da takšne postanejo. Vgradnja lončenih peči lahko k temu močno pripomore. Za nizko energijsko hišo se govori takrat, ko se za vsakdanja gospodinjska opravila porabi čim manj zunanje energije. Obstaja ogromno tehnik, kako lahko iz brezplačnih ali bolj poceni virov hiša sama proizvede energijo, s katero se sama oskrbuje. Pri tem igra ogrevanje veliko vlogo. V hladnejših mesecih je namreč ogrevanje nujno pomembno za normalno življenje in cilj je, da se to naredi čimbolj učinkovito s čim manj stroški. Tu pride v poštev lončena peč.

Izdelava lončenih peči je poseben postopek, ki ga izvajajo mojstri pečarji. Svoje delo opravljajo iz rokodelskega znanja, ki se prenaša iz prejšnjih generacij in ga vselej nadgrajujejo. Tu je potrebno dobro tehnično znanje in poznavanje različnih materialov, iz katerih so lahko lončene peči izdelane.

Glavna prednost lončenih peči, zaradi katere so idealne za nizkoenergijske hiše, pa je sposobnost akumulacije toplote. Jedro lončene peči je masivno kurišče. Kurišče je izdelano iz kompaktnih modulov iz pečarskega šamota. Pečarski šamot je material, ki je naraven in pridobljen iz gline. Obrtniki ga obdelujejo na poseben način, da pridobi posebne lastnosti, zaradi katerih uspešno vzdrži tudi najvišje temperature. Pečarski šamot ima lastnost akumulacije. To pomeni, da se v njem zadrži in kopiči toplota. Zaradi tega lončena peč tudi potem, ko ogenj preneha goreti, oddaja toploto. Glede na vrsto peči, se lahko toplota oddaja v prostor še 8, pa celo do 24 ur po prenehanju gorenja. Po teh podatkih je vidno, da je potrebno gorivo na ogenj naložiti le enkrat ali dvakrat dnevno, ogrevanje pa bo klub temu trajalo cel dan.

Vrste lončenih peči

Lončeno peč izdela mojster pečar, ki ima pravo znanje in sposobnost izdelave lončene peči. Njegova naloga je izdelati lončeno peč, ki se sklada s kupčevimi željami. Pri Pečarstvu Horvat boste deležni strokovne in tehnično brezhibne izvedbe, pri kateri bo mojster pečar upošteval vaše želje, da vam bo lončena peč služila le najbolje. Skupaj boste izbrali primerno velikost lončene peči, s primernimi pečnicami in obliko, ki bo najbolj pristajala v vaš prostor. Precizna in dovršena izdelava omogoča, da bo peč varna za uporabo. Tako v notranjost prostora ne bo izpuščala plinov, ampak bodo šli plini po dimniku ven. Tu igrajo veliko vlogo tudi vrata za lončeno peč. Načeloma se uporabljajo steklena vrata, ki dobro tesnijo. Sicer se izpust emisij pri lončenih pečeh majhen, ampak zaradi tehnično dovršenih vrat ne prihaja v notranjost. Steklena vrata omogočajo tudi lep pogled na kurišče.

Lončena peč je primerna za prav vsak dom, ne glede na stil notranje opreme, pa naj bo minimalistični, tradicionalen ali pa moderen. Izbira je odvisna od vas in od tega, kakšen občutek želite v prostoru. Najbolj je primerna za tiste, ki si želijo kuriti z drvi. Lončena peč vas bo namreč še bolj zbližala z ognjem in posledično z naravo. V prostoru z lončeno pečjo ne boste imeli nikoli občutka, da ambient ni popoln, saj bo prijetna sevalna toplota ogrela stene, predmete in ljudi v prostoru.

Avtor prispevka: