Senčila

Senčila sodobnega videza po dostopni ceni

Pomembni elementi, ki vaše stanovanje, hišo ali poslovno stavbo zaščitijo in jo uredijo v moderen videz, so zagotovo dostopna in raznovrstna senčila. Le-ta predstavljajo kakovostno in izbrano funkcionalnost, ki jo vaša stavba, in tudi vi, potrebuje pred radovednimi pogledi sosedov in mimoidočih ter nepredvidljivim vremenom.

Da bi bila zaščita kar se da kakovostna in funkcionalna, pa je treba izbrati senčila, ki bodo temu primerna. Zanimive in dodelane vrste najdete tako na spletu kot tudi v fizični trgovini, kjer vam lahko še prav tako primerno svetujejo ob sami izbiri. Danes pa vam bomo predstavili prednosti, vrste in namene izbire senčila.

Izbrane prednosti senčila

Tako kot vsak pomemben element imajo tudi senčila znane prednosti, ki odlikujejo vaš dom tako, da se boste počutili kar najbolje. Odpravite predsodke in poglejte številne pozitivne prednosti, ki vam jih bodo prinesla izbrana senčila:

 • zaščita notranjosti pred neprijetnimi pogledi tujcev in sosedov,
 • zaščita pred škodljivimi UV žarki,
 • zaščita pred ostalimi vremenskimi vplivi,
 • odpovejte se nadležnim insektom,
 • vlomilcem,
 • predvsem so odlična kot toplotna in zvočna izolacija,
 • za zatemnitev izbranega prostora.

Kar je pa najboljše, da zraven vseh teh prednosti tudi estetsko izpopolnijo vašo notranjost ali zunanjost izbranih elementov. Vaše udobje in dobro počutje sta na prvem mestu!

Senčila in njihove vrste

V spodnjih vrsticah vam bomo predstavili pripadne vrste, ki so najpogostejše in ki jih uporabniki resnično radi izbirajo za svoje domove ali poslovne stavbe. Izbrana so glede na videz, funkcionalnost, kakovost in želje uporabnikov.

Predstavljamo vam 7 vrst senčil za najrazličnejše objekte ter okuse:

 1. Notranje žaluzije
  so žaluzije, ki spadajo med preprostejša ter praktična senčila, ki jih lahko namestite kar na okvir okenskih kril. Z njimi lahko enostavno regulirate svetlobo, zaščito pred pogledi ter tudi za dekoracijo.
 2. Zunanje žaluzije
  so preprosta in praktična vrsta, ki ščitijo pred UV žarki ter vročino. V prostor vnašajo mehko in nežno svetlobo. Zraven tega jih lahko poljubno obračate in tako omogočite neposreden vstop žarkov v izbran prostor.
 3. Rolete
  spadajo pod zunanje elemente, kateri učinkovito popolnoma zatemnijo in odbijajo vročino v kateremkoli delu dneva. Na voljo je več vrst rolet: zunanje vidne, nad-okenske in podometne. Predstavljajo odlično zvočno in toplotno izolacijo, kar pomeni, da lahko varčujemo z energijo. Hkrati pa nam nudijo protivlomno varnost, pred vsemi nepridipravi.
 4. Screen rolo
  odlična in učinkovita kot toplotni izolator, kot komarnik ter ob enem preprečuje bleščanje sončnih žarkov. Na voljo so v več barvnih kombinacijah in seveda tkaninah, med katerimi zagotovo najdete kakšne po svojem okusu.
 5. Plise

Zagotavljajo unikatno in posebno igro, ki ji sledijo številne barve, vzorci ter oblike. So kot nalašč za nepravilne oblike oken ali strešna okna. Odlično odbijajo vročino in blišč sonca, njihovo vzdrževanje pa je enostavno zaradi antistatične obdelave.

 1. Polkna – tradicionalna senčila
  Predzadnja izbira so dekorativni vrhunec, za katerega se odločajo še številni uporabniki zaradi unikatnosti, tradicije in tudi zaradi močne zaščite, ki jo le ta omogočajo. Ponašajo se z odlično toplotno in zvočno izolacijo ter protivlomno funkcijo.
 2. Markize in tende

Izbrana senčila, ki so odlična za vrt ali pred hišo, ter balkon ali teraso. Lahko so izpostavljena različnim vremenskim pogojem, ki jim kljubujejo. Izdelane so iz najkakovostnejših in trpežnih materialov, tudi za zahtevne vplive okolja.

Pri izbiri ponujenega, se zagotovo nekaj najde za prav vsakega. Seveda vsak dom ali poslovni prostor potrebuje tudi pozornost v smeri sence za strani, ki so usmerjene na popoldansko sonce. Tako boste svojim zaposlenim, najemnikom ali sebi omogočili ugodno in hladno okolje, za nemotena opravila.

Nameni izbranega senčila

Vsak izbrani element ima prednosti in slabosti, pa vendar imajo vsi le odličen namen, ki je najpomembnejši za dobro počutje in udobje.

Poglejmo si namene za zunanje elemente (rolete, polkne, zunanje žaluzije in screen roloji):

 • so odlični zvočni in toplotni izolatorji,
 • varčujejo z energijo,
 • ohranjanje stalne temperature,
 • varovanje pred vremenskimi vplivi,
 • dekorativen videz.

Nameni notranjih elementov, kot so žaluzije, pliseji, vas bodo zaščitili pred:

 • neposredno sončno svetlobo ter UV-jem,
 • odbijajo vročino in bleščanje sonca,
 • uporaba namesto tekstilnih zaves,
 • enostavno vzdrževanje in montaža, tudi na nevsakdanje mere in oblike oken.

Ob tem, ko boste izbirali primerna senčila za svoj dom ali poslovno stavbo, morate dobro razmisliti o svojih željah in zahtevah, ki jih je treba prav tako izpostaviti ob samem nakupu, tako da vam lahko strokovnjaki še dodatno svetujejo glede vzdrževanja, kompatibilnosti, kakovosti in vzdržljivosti izbranega.

Predvsem pa mora biti določen točen namen elementa. To je na primer, želja po tem, da varuje pred vročino in mrazom, ter ima možnost popolne zatemnitve, se torej temu primerno izberejo zunanja, kot so rolete ali polkna. Če bi želeli le rahlo zaščititi pred vročino, bleščanjem in insekti, pa so odlična izbira notranji elementi, kot so plise, rolo senčila in drugo.

Za strokovno svetovanje se z veseljem obrnite na strokovne delavce, ter si oglejte vse elemente, ki so vam, glede na želje, na voljo. Izboljšajte videz in omogočite funkcionalnost, ki vam je omogočena.

Avtor prispevka: