garažna vrata

Dobra garažna vrata zagotavljajo varnost vašega objekta

Garažna vrata so dejansko na vsakem objektu, kajti danes imamo skoraj vsak svoj avto in zanje potrebujemo garaže, ki so v stanovanjskih hišah ali ob njih, v poslovnih stavbah in trgovskih centrih. Običajno so vhodi v garaže zaprti z vrati in zoprnicami. V velikih odprtih garažnih hišah pa so dostikrat samo zapornice. Vsaka stavba ima različna garažna vrata glede na namen stavbe in glede na to kolikokrat se avtomobili peljejo v garažo in iz nje. Nekatere garaže imajo skupna vrata, nekatere v zasebnih hišah pa na primer imajo tudi dvoja ali več vrat za več vhodov.

Katera garažna vrata so na voljo?

Različne stavbe imajo različna garažna vrata. Za domačo uporabo se najbolj priporočajo kovinska dvižna ali rolo avtomatska vrata, ki se odpirajo in zapirajo z daljinskim upravljalnikom. Obstajajo tudi lesena, ki pa znajo biti malo težja za dvigovanje, vendar so enako varna, kot kovinska, tako za uporabo, kot tudi pred nepridipravi.

Dvižna garažna vrata morajo imeti eno nujno lastnost in sicer morajo biti predvsem varna za uporabo, saj delujejo na horizontalne ali vertikalne vzmeti, ki so nepravilno izdelane lahko nevarne. Vzmeti so pripete na jeklene vrvi in motor. Ves ta sistem je najbolj na udaru pri dviganju vrat, zato mora biti izjemno kakovostno narejen.

garažna vrata

Vrata so različnih dimenzij, glede na to, koliko jih potrebujete, ali so ena ob drugi, ali so samo ena dolga vrata. Skratka, običajno so standardnih velikosti, vendar lahko vsaki stavbi mojstri prilagodijo vrata tako, da bodo dobro izgledala in sodila v odprtino ter se super odpirala. Vrata pa se dajo kombinirati tudi s steklom na različne načine, da se skozi njih vidi.

Zaprte vzmeti na garažnih vratih so najbolj varne

Dvižna garažna vrata neglede na to, kako so velika, morajo imeti varne zaprte vzmeti za dvigovanje vrat. Te so najpomembnejše in morajo biti izjemno trpežne ter zmogljive za uporabo na dolgi rok, da vrata ne padejo dol.

Zaprte vzmeti so lahko na vodila garažnih vrat nameščena horizontalno. Če so zaprte, potem ne morejo nekontrolirano odleteti nekam v prostor, če se poškodujejo. V tem primeru ostanejo v koritu in tako zagotovo ne morejo poškodovati uporabnika, če je v bližini, ali prostora in bližnjih predmetov na primer avta.

Če so vzmeti nameščene v koritu, potem so tudi varne pred zunanjimi vplivi, ki jih lahko poškodujejo, to pa sta prah in vlaga. Na ta način se tudi precej poveča življenjska doba vzmeti. Ker vzmeti zaradi tega ohranijo svojo prvotno prožnost in s tem tudi moč, se motor ne preobremenjuje in tudi traja dlje časa. Takšna garažna vrata imajo kar 10 let garancije na vzmeti in tudi druge dele zaradi nemške kakovostne izdelave in natančnosti.

Ali so vertikalne vzmeti dovolj varne?

Drug način, kako so lahko nameščene vzmeti za garažna vrata, pa je vertikalna namestitev, ki ima prednost pred horizontalnimi v tem, da zavzamejo izjemno malo prostora, samo 10 cm preklade. Te vzmeti so zelo enostavne za vzdrževanje. In seveda, kar je najbolj pomembno tudi te vzmeti so narejene tako, da so izjemno varne za uporabo in ne morejo poškodovati oseb ali pa okolice, če se prelomijo.

Dejansko so izdelane tako varno samo za vsak slučaj, ker imajo drugače 10 let garancije in ne bodo se kar pokvarile, ker so narejene iz najbolj kakovostnega jekla ter tako kaljene, da so prožne še desetletja enako, kot na začetku. To pa je bistvo in skrivnost dolgoživih vzmeti, ki so zaradi tega tudi zelo varne.

Takšna garažna vrata niso samo lepa na pogled, ampak tudi zelo varna ter preprosta za uporabo in poceni za vzdrževanje. Vsekakor pa se je najbolje posvetovati s strokovnjaki za vrata in zagotovo bodo skupaj z vami našli najboljšo možno rešitev za vaše potrebe in potrebe vaše stavbe ter uporabnikov.

Avtor prispevka: