Izbira udobne posteljnine za miren spanec

Posteljnina je za miren spanec pomembna. Ne sme nas pikati, dražiti, povzročati potenja, smradu in neželenih mini živalic, kot so pršice, ki povzročijo alergije. Vaša posteljnina naj bo zelo udobna in naj pričara trden spanec, kateri naše celice obnovi za naslednji dan in kakovostno življenje. Znano je, da tisti, ki spijo slabo ali sploh ne, postopoma izgubijo voljo, zdravje in mladost. Zato manekenke dolgo spijo na udobni posteljnini, kar je njihov trik za lepoto.

Katera posteljnina se priporoča za udoben spanec?

Vsekakor mora biti posteljnina najprej dovolj velika, da človeka pokrije od glave do pete. Ker, če se človek skrči zaradi mraza, ker mu okončine gledajo izpod odeje, potem ne more dobro spati, ker mu zastaja kri in se ponoči zbuja. Zato ga lahko tudi zebe.

Drug nasvet, kakšna mora biti udobna posteljnina pa je, da mora biti obvezno iz naravnih materialov. Naravni materiali namreč res dihajo, kot je treba in prepuščajo hlape, ki jih ponoči človek oddaja v prostor. Človek vsako noč izhlapi tako, da odda od sebe do 2 ali več litrov vode.

Posteljnina in materiali, katerega izbrati?

Torej izberite posteljnino iz naslednjih materialov:

 • ovčja volna (ni za občutljive, ker pika),
 • angora,
 • kašmir,
 • merino volna,
 • organski bombaž (batist, poplin, flanela, tetra tkanina, vafel, frotir, rišelje, panama, keper, jersey, prevešanka, pliš),
 • naravna svila (šifon, saten, šantung, buret),
 • lan (grob),
 • panamija,
 • bambus,
 • juta (groba),
 • konoplja (zelo groba).

Na trgu je najti še nekatera rastlinska vlakna, najpogosteje pa najdemo volno, bombaž, lan, in svilo. Volna, angora in kašmir so vlakna oziroma dlake živalskega izvora in jih morda vegani ne bodo želeli uporabiti. Vse ostalo našteto pa so rastline.

posteljnina

Katera vlakna so priporočljiva za zdrav in udoben spanec?

Najbolj udobna posteljnina so gotovo fina merino volna, fin bombaž in svila, ki pa lahko deluje nekoliko hladno. Ostala vlakna so dokaj groba, ena bolj, druga manj. Nekateri pa potrebujejo bolj grobo posteljnino, ker jih ponoči masira in je koža bolj prekrvavljena. Za take primere je najboljši gotovo lan.

Bombaž je pri nas zaradi nizke cene zelo razširjena posteljnina, ki pa ima to neprijetno lastnost, da hitro vpija vlago in je ne oddaja, zato lahko postane vlažna in začne smrdeti po potu. Bombaž je potrebno pogosto menjati in zračiti ter prati.

Najboljše zračenje in dihanje kože ponoči gotovo nudijo največ vlakna živalskega izvora, torej volna, svila in argona, med rastlinskimi vlakni pa je takšen gotovo lan.

Za poleti, ko je vroče in se še bolj potimo, se najbolj priporoča hladna svila, na primer saten, ki ne vpija vlage in ne povzroča dodatne toplote, pa tudi lan, ki je dokaj hladen poleti in izjemno zračen. Super je lahko tudi platno iz pravega bombaža, ki mora biti bolj grobo tkano.

Zadnje čase je pri nas vse bolj popularna posteljnina iz satena, ki je zelo udobna in zdrava.

Izbor barve za super spanec

Znanstveniki so dokazali, da je barva izjemnega pomena za naše udobje in tudi zdravo bivanje ter spanje. Obstajajo cele študije, katere barve so super za spanje.

Posteljnina za spalnico naj bo umirjenih in temnejših barv, kot so vijolična, modra, črna, rjava, bordo rdeča ali kombinacija teh barv. Najbolj se priporoča prav vijolična barva, ker najbolj pomirja.

Tisti, ki niste pristaši temnih odtenkov, saj so okusi seveda različni, pa izberite pisane cvetlične vzorce ali bež barve, kot so oranžna, roza, sinje modra in svetlo zelena. Če vam nič od tega ni všeč, izberite po svoje, glavno je to, da se vi počutite dobro.

Katere barve so za poživljanje posteljnih vragolij?

Ne priporočajo pa se rdeča, živo rumena ali oranžna posteljnina, še posebej, če je zelo žive barve. Znanstveniki trdijo, da naša koža barve na nek način vidi. Če se soočamo vso noč z divjimi barvami, ki stimulirajo, potem ne boste mirno spali. Če pa želite doseči stimulativni učinek na spolni libido, potem pa so te barve povsem primerne.

Avtor prispevka: