domofon

Življenje z domofoni je varnejše in udobnejše

Domofon je v svojem bistvu zelo enostavna naprava, ki je sestavljena iz zunanje in notranje enote. Obe enoti sta med seboj povezani, kar omogoča avdio ali video komunikacijo, s pomočjo katere lahko prepoznamo obiskovalce in se tako prepričamo, kdo stoji pred našimi vrati.

Tako postajajo domofoni vse bolj pomemben del bivalnih prostorov in so prvi stik obiskovalca z nami in našim domom. Skozi leta so postali izjemno uporabne in vsestransko uporabne naprave, ki niso namenjene zgolj odpiranju vrat, zato ni nič presenetljivega, da so med ljudmi vse bolj priljubljeni. Glavna razloga za to sta, da na eni strani domofoni povečujejo našo varnost, s svojo več funkcionalnostjo pa poskrbijo za udobnejše bivanje.

Domofoni vam omogočajo varno odpiranje vrat na daljavo

Čeprav so se domofoni od svojih prvih začetkov do danes močno spremenili, pa ostaja njihov glavni namen še vedno isti. Povezava med zunanjo in notranjo enoto omogoča dvosmerno komunikacijo, zato lahko enostavno komunicirate z osebo, ki je pozvonila pred vhodnimi vrati. V primeru avdio domofona je ta komunikacija lahko le govorna, če pa imate video domofon, potem boste na notranji enoti lahko v živo spremljali tudi dogajanje pred vašimi vrati.

Glede na to, da je varnost za mnoge ljudi najpomembnejša vrednota, je namestitev domofona danes nekaj povsem običajnega. Z njegovo pomočjo se tako lahko vedno prepričamo, kdo stoji pred našimi vrati in jih odpremo le v primeru, ko je to popolnoma varno. Znano je, da so to naprave, ki odvračajo nepridiprave, zato so lahko pomemben del alarmnega sistema vašega doma.

V katerih situacijah namestitev domofon dodatno poveča vašo varnost?

Namestitev domofona je še posebej dobrodošla za večstanovanjske objekte oziroma bloke, saj boste imeli z njegovo pomočjo stalni nadzor nad obiskovalci v celotnem bloku. Zaradi namestitve posebne ključavnice bodo vhodna vrata tako vedno zaklenjena, razen v primeru, ko nekdo izmed stanovalcev ne spusti svojih obiskovalcev v blok. Vrata se za obiskovalcem samodejno zaklenejo, zato ni strahu, da bi se v bloku sprehajali neznanci ali drugi nepovabljeni gosti.

domofon

Če imate doma majhne otroke, potem boste z namestitvijo domofona zagotovo bolj brezskrbni tudi v času, ko ste zdoma. Saj veste, kako starši neprestano govorimo svojim otrokom, naj ne odpirajo vrat neznancem, nikoli pa ne pomislimo na to, kako lahko otrok prepozna neznanca pred vrati. Edini preverjeni in zanesljivi način je domofonski sistem, s katerim se bodo lahko otroci resnično prepričali, kdo stoji pred vhodnimi vrati.

In podobno velja tudi za starostnike. Ti veljajo za najbolj ranljivo skupino, zato so za tatove in vlomilce še posebej zanimivi, prav tako pa tudi za vse akviziterje in prodajalce, ki jim tako hitro prodajo nekaj, kar sicer sploh ne potrebujejo. Z domofoni se takšnim neprijetnim situacijam izognemo, saj jim starostniki odprejo vrata šele potem, ko se prepričajo, kdo stoji pred njimi in kakšen je njihov namen.

Z dodatno funkcionalnostjo domofonov do večjega udobja

Seveda je še vedno glavni namen domofonov odpiranje vrat na daljavo, kar pride še posebej prav, če živimo v vrhnjem nadstropju večstanovanjskega objekta. Te prednosti se bodo hitro navadili tudi starejši ljudje, ki bodo lahko svojim obiskovalcem odprli vrata, ne da bi hodili do vhodnih vrat. Vendar pa domofoni že dolgo niso namenjeni le odpiranju vrat, ampak vam s svojo večfunkcionalnostjo omogočajo še mnogo več. Običajno imajo notranje enote dodatne tipke, ki so prilagodljive tako, da lahko z njimi upravljate z lučmi na stopnišču, aktivirate dodatna vrata in še marsikaj drugega.

In v kakšnih situacijah vam domofoni pridejo še kako prav?

Domofoni omogočajo preprosto odpiranje vrat tudi, ko imate polne roke. Domofoni vam med drugim omogočajo različne možnosti dostopa, kar pomeni, da boste v svoj dom vstopali zelo preprosto tudi, ko imate polne roke. Izbirate lahko med RFID ključki, odpiranje vrat s pomočjo tipkovnice, čitalcem prstnih odtisov ali pa s pomočjo mobilnega telefona. Iskanje ključev po torbici tako postane preteklost, prav tako pa tudi neprestana skrb, da bi ključe izgubili.

S funkcijo interkoma do komunikacije med posameznimi etažami stanovanja. Če imate v stanovanju nameščenih več notranjih enot, potem lahko z njihovo pomočjo komunicirate tudi med posameznimi etažami. Tako ni potrebe po vpitju, ampak s to funkcijo zelo preprosto pokličete na primer otroke h kosilu.

domofon

Sprejemna pisarna je dobrodošla funkcija za vse poslovne prostore. Funkcija sprejemna pisarna vam omogoča naprednejše načine kontrole dostopa. Z njeno pomočjo lahko izberete časovni interval, ko so vhodna vrata odprta na primer za potrebe dostave pošte, nato pa se samodejno zaklenejo. Tako vam ni potrebno pritiskati na gumb vsakokrat, ko nekdo pritisne na domofon.

Wi Fi domofoni vam omogočajo komunikacijo kjer koli in kadar koli. Najbolj napredni modeli domofonov vam s pomočjo Wi Fi omrežja in mobilne aplikacije omogočajo, da sprejemate klica kar na mobilni telefon. Tako boste lahko komunicirali z osebo pred vrati tudi, če vas ni doma, prav tako pa lahko upravljate z vsemi ostalimi funkcijami.

Kot vidimo, domofoni že dolgo niso več le sredstvo za odpiranje vrat, ampak predstavljajo sodoben način varovanja našega doma. Skozi leta so postajali vse bolj moderni tako v svojem dizajnu kot tehnologiji, zato jim pogosto rečemo kar pametni domofoni. Ti predstavljajo sestavni del pametnega doma, kot je Bticino MyHome, s katerim postane naše življenje še preprostejše, udobnejše, varnejše in energetsko učinkovitejše.

Avtor prispevka: