Domofoni

Kako izbrati najprimernejši domofon za vaš dom?

Varnostne naprave, ki vam omogočajo, da vidite obiskovalce in z njimi komunicirate, preden jih spustite v svoj dom, se imenujejo domofoni. Domofoni so na voljo v različnih izvedbah in so lahko žični ali brezžični. V tem vodniku vam bomo predstavili vse, kar morate vedeti o izbiri in namestitvi domofonov. Pri izbiri domofona se morate najprej odločiti, ali želite žični ali brezžični sistem. Žični domofoni so običajno dražji, vendar ponujajo zanesljivejšo povezavo in pri njih obstaja manjša verjetnost motenj zaradi stvari, kot so na primer omrežja WiFi. Brezžične sisteme je lažje namestiti, vendar morda ne bodo delovali tako dobro na območjih s slabim mobilnim sprejemom.

Domofoni

Kateri domofon izbrati?

Vsi vemo, da je prvi vtis pomemben. Zato lahko lepa, urejena in čista vhodna plošča veliko pove o vašem domu. Ne le, da bo vaš dom videti bolj urejen, temveč lahko tudi bolj prijazen za goste in obiskovalce. Ko ste izbrali sistem, sledi naslednji korak da izberete pravo vhodno ploščo za svoj dom. Upoštevati je treba veliko različnih dejavnikov, kot so število stanovanj v bloku in ali potrebujete tipkovnico ali vmesnik z zaslonom na dotik. Odločiti se boste morali tudi, ali želite kamero z možnostjo nočnega vida. Ko ste izbrali vhodno ploščo, je naslednji korak njena namestitev. Če se odločite za žični sistem, bo to vključevalo napeljavo kablov. Če se odločite za brezžični sistem, se morate prepričati, da je v bližini vhodnih vrat električna energija za napajanje naprave. Ko je vse povezano, morate preizkusiti vhodno ploščo in se prepričati, da deluje pravilno. Pri izbiri domofonov je treba upoštevati še nekaj pomembnih stvari. Najprej se morate odločiti, katero vrsto kamere želite. Razmisliti boste morali tudi o ločljivosti kamere. Višje ločljivosti bodo zagotovile kakovostnejše posnetke. Ena od stvari, ki jih lahko storite, da bi zagotovili jasno sliko osebe pred vrati je, da poskrbite, da je kamera nameščena v prostoru z dobro osvetlitvijo. Če je kamera na temnem območju, bo slika bolj zrnata in težko boste videli podrobnosti. Nazadnje morate pri izbiri domofonov upoštevati tudi ceno. Cene sistemov se lahko gibljejo od nekaj sto evrov do več tisoč evrov. Pomembno je, da najdete sistem, ki ustreza vašemu proračunu, hkrati pa ponuja želene funkcije in kakovost. Ko se odločite za funkcije, ki jih potrebujete, primerjajte različne modele in poiščite najprimernejšega za svoj dom.

Zunanja enota domofonov

Domofoni imajo zunanjo in notranjo enoto. Zunanja plošča je nameščena v bližini vhodnih vrat. Izbira prave vhodne plošče za vaš dom je pomembna, saj se mora ujemati s celotnim slogom vaše hiše. Na izbiro je veliko različnih vrst in modelov, zato je pomembno, da pred nakupom opravite nekaj raziskav. Tukaj je nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati pri izbiri vhodne plošče: velikost plošče je odvisna od števila naprav, ki jih želite priključiti nanjo. Če morate upravljati le nekaj naprav, bo zadostovala majhna plošča. Vhodne plošče so običajno izdelane iz kovine ali plastike. Kovinske plošče so bolj vzdržljive in običajno videti bolj elegantno, vendar so lahko dražje. Plastične plošče so cenejše in jih je lažje namestiti, vendar morda ne bodo tako dolgotrajne. Na voljo je veliko različnih oblik, zato morate izbrati takšno, ki se ujema s splošnim slogom vašega doma. Najdete lahko vhodne plošče z elegantnimi, sodobnimi oblikami ali bolj tradicionalnimi slogi.

Domofoni imajo številne prednosti

Domofoni so odličen način za povečanje varnosti in udobja v vašem domu. Večina domofonov deluje tako, da s pomočjo kamere snema obiskovalce, ko se približujejo vašim vhodnim vratom. Te posnetke si lahko nato ogledate na monitorju v vašem domu, tako da se lahko odločite, ali jih spustite noter ali ne. S pomočjo domofona se lahko z obiskovalci pogovarjate, preden jih spustite noter. Domofoni imajo v primerjavi s klasičnimi zvonci številne prednosti, med drugim lahko vidite obiskovalce in se z njimi pogovorite, preden jih spustite v svoj dom. Domofoni lahko tudi odvračajo vlomilce in vam pomagajo spremljati, kdo prihaja in odhaja iz vašega posestva. Domofoni lahko zagotovijo tudi številne druge prednosti. Številni modeli vključujejo funkcije, kot sta nočni vid in zaznavanje gibanja, kar je lahko koristno za spremljanje dejavnosti v okolici vašega premoženja. Nekateri modeli imajo tudi vgrajene kamere, tako da lahko snemate posnetke obiskovalcev ali spremljate dejavnosti, tudi ko vas ni doma.

Nasveti za uporabo domofona

Sistem naj namesti strokovnjak. Čeprav je mogoče, da sistem za vstop v hišo namestite tudi sami, je na splošno najbolje, da to nalogo prepustite strokovnjaku. Tako boste zagotovili, da bo sistem pravilno nameščen in da izpolnjuje vse varnostne standarde. Prepričajte se, da vsi člani gospodinjstva vedo, kako uporabljati sistem. To velja tudi za majhne otroke, ki bodo morda potrebovali pomoč pri upravljanju sistema. Dobro je imeti tudi rezervni načrt za primer, da sistem odpove. Sistem redno preizkušajte. Ko je sistem nameščen, ga redno preizkušajte, da zagotovite njegovo pravilno delovanje. Tako boste lahko zgodaj odkrili morebitne težave. Ena od pogostih težav, ki lahko povzroči, da domofon preneha delovati, je slaba varovalka. Varovalke lahko pregorijo, zaradi česar sistem izgubi moč. Zamenjajte vse pregorele varovalke in preverite, ali je težava odpravljena.

Avtor prispevka: