dimnik

Dimnik – pomemben element vsakega objekta

Nakup dimnika zahteva malo več znanja in poznavanja, zato je dobro, da se, preden kupite dober dimnik, pozanimate in izobrazite o različnih vrstah dimnikov, saj boste tako najlažje ugotovili, kateri vam osebno ustreza.

Dandanes je zelo popularna in prevladujoča oblika dimnika, za katerega se kupci odločajo, dimnik iz nerjaveče pločevine ali dimniški sistem, medtem ko je v preteklih obdobjih prevladoval klasični, zidani dimnik.

Dimniki so pomemben element celotne gradnje ter ogrevalnega sistema hiše, zato je pravilna izbira dimnika pri novogradnji ali menjavi dimnika pomembna odločitev. Brez dobrega dimnika si ne moremo predstavljati učinkovitega ogrevalnega sistema, zato je dobro, da najdemo nekoga, ki ponuja celovite dimniške rešitve in ima na področju dimnikarstva tudi strokovno znanje.

Kakšne dimnike poznamo?

Pri izbiri dimnika so pomembni nekateri dejavniki, kot je vrsta goriva, ki ga boste uporabljali, vaše možnosti ter varnost in ekonomičnost. Če ste v izdelavi novogradnje, vam bodo strokovnjaki znali svetovati, kakšen dimnik izbrati glede na tip novogradnje in ogrevalni sistem.

Za vse vrste gradenj so primerni trislojni montažni dimniki, ki so lahki in ne potrebujejo dodatnih temeljev. Postavijo se lahko tako v notranjost objekta kot na zunanjo stran, saj so dobro toplotno izolirani. Sestavljeni so iz notranje tuljave iz nerjaveče pločevine, zunanje tuljave iz nerjaveče pločevine in izolacije.

Montažni dimniki imajo nekatere prednosti, saj ne potrebujejo obzidave oziroma dodatne zaščite. Na strehi se izdela le zaključna obroba na mestu, kjer dimnik prebije streho. Montaža je enostavna, ne zahteva dodatnih gradbenih del ter zagotavlja varnost in udobje dimniškega sistema. Nikar pa ne pozabite: Montažni dimniki morajo zagotavljati požarno varnost, zato preverite, če ima proizvajalec na voljo vse ustrezne certifikate.

Sanacija dimnika

Dotrajanost dimnika je lahko nevarna zadeva, zato je v takih primerih nujno popravilo. V starih in dotrajanih dimnikih lahko namreč pride do uhajanja dimnih plinov. Sanacija dimnika se lahko opravi tako, da se v obstoječo tuljavo lahko vstavi nerjaveča inox dimna tuljava z 2cm manjšim premerom. Če je obstoječa tuljava premera 200 mm, lahko vanjo vstavimo inox tuljavo s premerom 180 mm. Če je dimnik ožji, je pri njegovi sanaciji potrebno povrtati v notranjost, če pa je le-ta širše izvedbe, pa prevrtavanje ni potrebno.

V vsakem primeru je dobro, da notranjost dimnika pregleda strokovnjak, ki vam bo povedal ali je vaš le-ta primeren za sanacijo, ali ga je treba delno ali v celoti zamenjati. Če s sanacijo ni mogoče zagotoviti varnosti, bo potrebna menjava. Vsak dimnik mora zagotavljati učinkovito odvajanje dimnih plinov, saj v nasprotnem primeru lahko pride do uhajanja le-teh ter nevarnost zadušitve.

Inox tuljava omogoča hitro segrevanje na delovno temperaturo in odvajanje kondenza in je primerna za vse vrste kurišč, saj je neobčutljiva na vlago ter odporna na vse temperaturne razlike. Postopek sanacije z inox tuljavo je poceni, hitra in učinkovita rešitev. Sanacija dimnikov na tak način zadovoljuje ustrezne standarde, ki jih imajo nove kurilne naprave s poudarkom na boljšem izkoristku ter nižji izhodni temperaturi plinov. Sanacija s pomočjo inox tuljave je danes najpogostejša rešitev, vendar ni res, da se vsi dimniki lahko sanirajo na tak način. Odvisno je od tega, kakšen tip dimnika saniramo.

Z vstavitvijo inox tuljave postanejo stvar preteklosti tudi težave s kondenzom. Kovinski dimniki imajo spodaj posodo in pipo, skozi katero priteče meteorna voda ali kondenz. Inox dimniki so odporni na vlago, kislino, temperaturo ter najrazličnejše vremenske vplive.

Nepravilna izbira dimnika ali neprimerno vzdrževanje lahko na vašem objektu povzroči škodo, neustrezen dimnik pa lahko pripelje tudi do katere izmed drugih katastrof. Ko se torej odločate za menjavo ali sanacijo dimnika, bodite pozorni pri izbiri proizvajalcev. Le-ti naj imajo vse ustrezne certifikate na svojem področju, saj je menjava dimnika zahtevnejši projekt, za katerega je potrebnega veliko znanja in strokovnih izkušenj.

Avtor prispevka: