zunanji žar

Zunanji žar je nepogrešljiv element pri žar mojstrih

V poletnih mesecih je še posebej priljubljena peka na žaru. Zunanji žar je element, ki pričara prijetno in sproščeno vzdušje kjerkoli in kadarkoli. Pečenje mesa ali zelenjave je prijetna »aktivnost«, ki popestri druženje z družino, znanci in prijatelji. Uporaba zunanjega žara je primerna za vse letne čase. V toplejših dneh je odličen za peko mesa, zelenjave, raznoraznih vrst rib, koruze in podobno, v hladnejših dneh pa lahko na njem pečemo tudi kostanj.

Ne pozabite na ustrezno zaščito

Žar pogosteje uporabljamo v poletnih mesecih, vendar zunanji žar poskrbi, da se peka nadaljuje tudi pozimi. Pomembno je, da ga ustrezno zaščitite, ko ga ne uporabljate. V času padavin ali snega, ga morate pokriti s primerno prevleko. Sicer ga je potrebno zavarovati in pokriti tudi v toplejših dnevih in v vseh vremenskih razmerah. Ustrezna prevleka bo pozimi vaš zunanji žar ščitila pred nizkimi temperaturami in snegom, poleti pa pred premočnimi UV žarki, ki ga lahko poškodujejo. Vsak žar je potrebno nujno dobro in temeljito očistiti. Za to so namenjene ščetke in čistilo, ki se uporablja za čiščenja žara. Za čiščenje rešetke, so primerne ščetke z daljšim ročajem iz kovine.

Kvaliteta je na prvem mestu

Če želite postati pravi žar mojster, potrebujete kvaliteten zunanji žar in odlično opremo. Sicer potrebujete tudi znanje o pečenju, vendar za to morate poskrbeti sami. Kvaliteten žar mora biti izdelan iz kvalitetnih materialov. Mora biti stabilen, ponujati vse potrebne funkcije, trajnosten in odporen na različne vremenske razmere. Zagotovo si ne želimo, da bi se poškodoval že ob prvem neurju. Čeprav ga je potrebno zavarovati s prevleko, vemo da se včasih na to pozabi ali pa pač ne predvidimo razmer. Ko se odločate za nakup žara, bodite pozorni na ceno. Zunanji žar predstavlja investicijo in njegova življenjska doba traja več let. Zaradi tega razloga je boljše, da se odločite za nakup kvalitetnega žara. Dobra kvaliteta žara omogoča, da vaše delo poteka nemoteno. Kvaliteten žar, nam omogoča, da z njim delamo tudi po več let, brez težav. Bolje je kupiti malce dražji zunanji žar, kot pa tistega, ki je sumljivo poceni in površno izdelan.

Njegovo mesto je lahko kjerkoli

Največja prednost zunanjih žarov je gotovo ta, da ga lahko vgradimo tam, kjer si želimo. S tem poskrbimo, da prihranimo ogromno časa. Tako nam ni potrebno vsakič, ko si zaželimo okusnega kosila, pečenega na žaru, pripravljati in prestavljati raznih pripomočkov. Žaru določimo stalno mesto za peko. Poznamo več vrst zunanjih žarov. Najpogostejši so sicer žari na stojalu. Druga vrsta žarov pa so žari, ki imajo »noge«. Obe vrsti žara imamo lahko zunaj, na istem mestu. V času, izven sezone peke, oziroma, ko se sami odločite, pa lahko zunanji žar, pospravite notri, v hišo.

Peka zunaj, na prostem je odlična lastnost zunanjih žarov, saj se nam ni potrebno ukvarjati s prezračevanjem prostorov, zaradi vonja po hrani. To nam pride prav še posebej v zimskih dneh, ko lahko čevapčiče pečemo kar zunaj, vonj in topel zrak pa se ne bo zadrževal v stanovanju po več dni skupaj. Z zunanjim žarom, takšnih težav ne boste imeli. S prijetnim vonjem mesa, lahko razdražite samo ljudi okoli vas.

Zunanji žar je odlična stvar, ki vsakemu žar mojstru omogoča hiter začetek dela in enostavno pripravo mamljivih jedi iz žara. Je nepogrešljiv element vsakega piknika in druženja, z našimi najbližjimi. Na voljo je več različnih tipov žara, tistega, ki vam najbolj ustreza pa izberete vi sami. Odličen je tako za male prostore, kot za tiste večje, saj si sami izberete, kakšna velikost žara vam je ljubša in bolj priročna. Poskrbite, da bo vaše poletje polno slastnih užitkov, ki jih boste deležni s pomočjo zunanjega žara.

Avtor prispevka: