Pult za letno kuhinjo naj bo premišljeno izbran

Letna kuhinja je prostor zunaj hiše oziroma stanovanja, kjer si v toplejšem obdobju leta pripravljamo obroke, jemo, gostimo goste in se na koncu tudi na enostaven način vse pospravi. Taka letna kuhinja lahko vsebuje enega ali več kuhališč kot so kuhalna plošča, zunanji žar ali celo krušna peč za peko pice ali kruha. A če načrtujete kuhinjo na prostem, naj vas opozorimo, da je zelo pomembno, da izberete pravi predvsem pa trpežni pult za letno kuhinjo. Pult, ki bo dolgo služil svojemu namenu bo še dodatno poskrbel, da boste uživali v letni kuhinji in še bolj z veseljem pripravljali okusne jedi.

Ne glede na to, ali se boste odločili za letno kuhinjo na balkonu, terasi, strehi ali vrtu, zagotovo bo to vaše središče dogajanja vseh zabav, piknikov in družinskih kosil v toplejšem delu leta, zato morajo biti kuhinjski elementi skrbno izbrani, še posebej pult za letno kuhinjo. A za začetek je pomembno, da si odgovorite na nekaj zelo pomembnih vprašanj, ki vam bodo pri načrtovanju zunanje kuhinje v veliko pomoč pri izbiri materialov in samih kuhinjskih elementov. Bo vaša kuhinja postavljena pod streho (na balkonu, terasi) ali na prostem (na vrtu ali strehi)? V kakšen namen boste uporabljali kuhinjo, boste prirejali velike piknike in zabave z žarom ali bolj intimna kosila in večerje? Ko poznate odgovore na ta vprašanja, lahko začnete z izbiranjem kuhinje oz njenih elementov.

Različne možnosti izbire materialov za letno kuhinjo
Poglejmo zdaj, kakšne vse so možnosti izbire materialov za letno kuhinjo. Najbolj tradicionalna izbira bo letna kuhinja iz kamna ali lesa. Kamnita letna kuhinja se zelo lepo poda h kmetiji, kozolcu in zidanici, saj deluje zelo tradicionalno in masivno, a naj ne bo izpostavljena neposrednemu soncu, saj akumulira toploto. Lesena letna kuhinja je odlična izbira, če bo na voljo nadstrešek, v senci bo vedno prijetno hladno. Naslednja možnost je letna kuhinja iz siporeksa, ki je običajno obložena z dekorativnim kamenjem in je trpežna in cenovno ugodna izbira. Naslednja možnost je kuhinja iz inoxa oz. nerjavečega jekla, to je zelo trpežen material, ki se uporablja že dlje časa v profesionalnih kuhinjah. Inox je odporen proti različnim vremenskim vplivom, a deluje malce hladno, zato se priporoča, da se ga kombinira z lesom ali kamnom. Po izbiri materiala za letno kuhinjo je čas, da izberete še ostale pomembne elemente. Elementi za letno kuhinjo morajo biti iz materiala, ki je odporen predvsem na vlago in plesen, na vročino, rjo in prah oziroma umazanijo. Nikar ne pozabite na primeren pult za letno kuhinjo.

Kakšen pult za letno kuhinjo izbrati?
Izbira materialov za zunanji pult za letno kuhinjo je skoraj tako velika in pestra kot za običajne notranje kuhinje. Poglejmo katere izbire so najbolj primerne za letno kuhinjo:

  • Pult za letno kuhinjo iz granita: Granit je eden izmed najpogosteje izbranih materialov za vrtni pult, saj je neporozen, vodoodporen in enostaven za čiščenje. Če bo vaša izbira granit, potem izberite svetlejše odtenke. Ne pozabite na dejstvo, da temnejši vpijajo toploto zaradi česar pult na soncu postane precej vroč lahko tudi prevroč.
  • Pult za letno kuhinjo iz drugih kamnov: Na primer pult iz marmorja je zelo lep, vendar vpija madeže in sčasoma na soncu zbledi. Potrebuje tudi več pozornega in previdnega čiščenja kot granit.
  • Pult za letno kuhinjo iz nerjavečega jekla je vse bolj priljubljena možnost, še posebej če jo boste kombinirali s kuhinjskimi napravami iz nerjavečega jekla. Naj vas ne skrbi, da bi bila zunanja kuhinja iz inoxa videti preveč industrijsko in togo, saj jo lahko omehčate s kombinacijo drugih materialov.
  • Pult za letno kuhinjo je lahko tudi iz keramičnih ploščic, a izberite jih le, če v vašem kraju pozimi ne zmrzuje, saj bodo sicer na mrazu popokale.

Avtor prispevka: