Toplotna izolacija

Toplotna izolacija je nujna za do 80 % privarčevane energije

Toplotna izolacija se obvezno namesti na novogradnje, medtem ko včasih tega niso počeli. Starejše hiše niso toplotno izolirane ali pa zelo slabo. Da bi prihranili do 80 % energije za ogrevanje, je nujno izolirati podstrešje sploh, če se odločite, da bo tam nekdo bival. Toplotna izolacija pa mora biti položena pravilno in natančno, da se prepeči vlaga ter vdor vode v prostor. Čeprav je dejansko namestitev izolacije dokaj preprosto delo, je nujno vedeti nekaj strokovnih zadev, ki lahko povzročijo veliko škodo na premoženju, stroške in slabo voljo.

Kakšna naj bo toplotna izolacija, da bo učinkovita?

Učinkovita toplotna izolacija bo vaše stanovanje, hišo ali poslovni prostor varovala predvsem zunanjimi vplivi in vdorom vode ter pred uhajanjem toplote v ozračje. Zato lahko prihranite tudi do 80 % energije za ogrevanje, kar je skoraj neverjetno, vendar je možno. Odvisno je od tega, koliko je star objekt, kakšna je fasada, ali sploh ima izolacijo, kakšno je podstrešje ter stanje strehe. Če je streha slaba, skupaj z osnovno konstrukcijo, se priporoča, da se jo zamenja, preden se položi toplotna izolacija.

Izbrana izolacija mora biti dovolj debela, da je učinkovita, to pa pomeni, da mora biti debela okoli 40 cm. Taka izolacija zadrži toploto v notranjosti stavbe, ko je zima in prepreči vročini, da bi poleti vdrla v stavbo, zato je v njej prijetna zmerna temperatura, ne da bi bilo treba vklapljati klimo. V obeh primerih boste prihranili na denarju tudi do 15 tisoč evrov na leto v poprečni štiri članski hiši.

Toplotna izolacija se namešča tako, da se s strehe odstrani vse elemente, neglede na to, ali želite te elemente zamenjati ali ne. Če gre za novogradnjo, pa se izolacijo namesti pred vgradnjo strešnih elementov.

Kako izbrati toplotno izolacijo?

Toplotna izolacija mora biti kakovostna, da bo dobro učinkovala, zato se pri tem ne splača varčevati, saj jo boste izbrali za več desetletij. Ko izbirate gradnike toplotne izolacije, izberite toplotno izolativni material, ki ga proizvedejo le priznani proizvajalci. Ne samo to, izberite tudi pravega mojstra, ki ima dolgoletne izkušnje in dobre reference za seboj.

Na kaj je treba biti pozoren pri polaganju izolacije?

Če bodo špirovci dobro izolirani, bo toplotna izguba najmanjša oziroma skoraj nična, drugače pa bo še vedno kar velika. Špirovce je potrebno pokriti z izolacijo, ki je debela najmanj 10  cm.

Druga težava, ki se lahko pojavi pri polaganju izolacije in morate nanjo biti izjemno pozorni pa je, da bo mojster izolacijo namestil tako, da med posameznimi kosi ne bo nobenih vidnih stikov. Tudi na teh mestih lahko toplota preveč uhaja iz objekta in naredi toplotno izolacijo neučinkovito. Robovi izolacije se morajo namreč med seboj prekrivati. Dodatno se jih mora še zalepiti z lepilnim trakom, To dober mojster zna narediti. Neizkušen pa ne. Zato majhne špranje povzročijo vdor vlage v bivališče. Vemo pa, kaj se potem zgodi, da lahko nastane plesen in nevarnost za zdravje prebivalcev take hiše. Vlaga tudi slabo vpliva na revmo ter dihala.

Strešna okna in dimnik

Strešna okna morajo biti prvino vgrajena. To je še eden od ključnih elementov, da bo podstrešje zadržalo vlago zunaj in toploto znotraj objekta. Šele potem se okoli jih namesti toplotna izolacija.

Priporoča se vgradnja menjalnika, ki omogoča prezračevanje pod kritino strehe, da odvaja vlago izpod kritine. V tem primeru se lahko izvede tudi vertikalna izolacija špelete.

Kakovostna toplotna izolacija se namesti tudi okoli dimnika, kar se naredi na koncu. Dimnik namreč deluje, kot bi bilo hladno rebro. Mojstri ga najprej izolirajo s pločevino in nato pol metra nad strešno kritino dimnik izolirajo še dodatno. Le na ta način, da so vsi elementi podstrešja dobro izolirani, bo učinkovitost izolacije tudi povsem uspešna in se bo vanjo splačalo vložiti. Torej bistveni sta dve zadevi, kakovostna in dovolj debela izolacija ter dober mojster, ki jo zna pravilno namestiti.

Avtor prispevka: