Notranja vrata

Koliko vas bodo stala nova notranja vrata?

Nič ni lepšega kot sproščeno bivanje v domu, ki nam poleg udobja zagotavlja polno varnost in zaščito pred zunanjimi vplivi. Najboljšo zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi nam nudijo predvsem kakovostno stavbno pohištvo, ustrezna fasada in dobro izvedena izolacija. Vendar je ravno tako pomembna tudi zaščita notranjih prostorov, v katerih preživimo največ časa.

Tako se lahko za boljšo kakovost bivanja v prvi vrsti odločimo za menjavo dotrajanega stavbnega pohištva, kot so okna in vrata. Ker pa v teh kriznih časih marsikdo pred kakršnokoli obnovo doma predvsem razmišlja o ceni, vsi iščemo najrazličnejše ugodnosti s strani prodajalcev, da bi lahko privarčevali. Ko kupujete notranja vrata cena z montažo pogosto ni del ponudbe. Zato se morate o tem podrobneje pozanimati pri vsakem posameznem prodajalcu že pred nakupom.

Izkoristite možnost brezplačne ponudbe in informativnega izračuna

Veliko prodajalcev vam omogoča, da prek njihove domače spletne strani oddate svoje povpraševanje glede točno določenega modela. Preprosto izpolnite kontaktni obrazec, vanj vpišete svoje ime in priimek ter dodate še telefonsko številko in elektronski naslov, na katerega želite prejeti odgovor. V sporočilo vpišite želeni model, količino in potrebne dimenzije. Dodajte tudi druge opombe za natančnejši opis, v primeru, če želite, da ponudnik upošteva nekatere pomembne podrobnosti.

Po oddanem povpraševanju boste na svoj elektronski naslov prejeli potrdilo, da je ponudnik prejel vaše povpraševanje z vašimi podatki. Brezplačna ponudba tako vključuje informativni izračun za želena notranja vrata, cena, ki je navedena, pa običajno ne vključuje stroškov dostave. Običajno je potrebno na odgovor počakati kak dan ali dva. V primeru, da odgovora niti po dveh dneh ne prejmete, pa lahko ponudnika tudi pokličete.

Med kakšnimi tipi lahko izbirate?

Izbirate lahko med notranjimi ali vhodnimi vrati. Pri izbiri ustreznega ponudnika pa bodite pozorni tudi na to, ali vam nudi celovito storitev, saj za notranja vrata cena z montažo se največkrat obračuna šele po potrjenem naročilu, saj pred tem ne vsebuje ne stroškov dostave, ne montaže in ravno tako tudi ne različnih popustov. Za popuste se morate ravno tako pozanimati že pred dokončno oddajo naročila.

Izbirate lahko med različnimi tipi: od masivnih, do stilnih, panelnih in steklenih. Vodilni proizvajalci na trgu vam omogočajo pridobitev končnega izračuna na podlagi vaših želja, torej lahko upoštevajo model, dimenzije in tudi barvo želenega modela.

Ravno tako je pomembno, da ste kot kupec deležni tudi osebnega svetovanja, saj večina ljudi redko kdaj kupuje notranja vrata, cena pa tudi ni vedno edini ključni faktor, zato je pred nakupom priporočljiv posvet s strokovnjakom. Ta vam bo pomagal pri izbiri, upoštevajoč značilnosti vašega doma, ki ga prenavljate, in tudi vašega osebnega okusa.

Kaj vse vpliva na končni znesek?

Običajno je največ odvisno prav od izbire barve, obenem pa je pomembna tudi debelina zidu, ki lahko oteži ali olajša samo vgradnjo. Pri navedbi zneskov na spletnih straneh različnih prodajalcev zato bodite previdni, ker gre so v večini primerov navedeni zneski informativne narave. Vanjo običajno ni vključen DDV, kot že omenjeno pa tudi ne stroški prevoza in dostave ter različni popusti.

Kar se tiče izdelkov, kot so notranja vrata cena najpogosteje odraža različne karakteristike. Tako je odvisna od izbire krilnega okovja, podboja širine, ki je za informativne namene določen pri širini 140 do 160 mm ter širina krila, ki je upoštevana, in sicer 600-900 mm. Torej, če vas zanimajo drugačna širina krila oziroma podboja, takšen naveden znesek ne bo realno odražal končnega stanja. Na končno vsoto pa lahko vplivajo tudi dejavniki, na katere ne vi ne ponudnik nimata neposrednega vpliva, in sicer se lahko zneski spreminjajo mesečno tudi zaradi nihanj na trgu.

Notranja vrata: cena ne vključuje popustov

Tudi popusti niso upoštevani v navedenih zneskih. Ti običajno odražajo vrednost 1 kosa vrat s podbojem. Popusti pa se običajno obračunavajo glede na količino. Torej boste popusta deležni zgolj v primeru naročila večje količine posameznih kosov.

Ker pa je povprečna slovenska zasebna hiša oziroma stanovanje opremljeno s približno 4 do 8 kosi notranjih vrat, bo ponudnik poskrbel, da bo ponudil temu ustrezno prilagojen popust. Če bi želeli pri nakupu dodatno privarčevati, bodite pozorni tudi na različna oglasna sporočila največjih ponudnikov, ki pogosto pripravijo tudi ugodne prodajne akcije.

Previdno tudi pri pregledovanju katalogov

Če si ogledujete navedene zneske v raznih katalogih, morate vedeti, da so tudi ti običajno pripravljeni na podlagi najbolj prodajanih modelov v točno določenem obdobju. Transparentni prodajalci bodo ta podatek tudi navedli, tako da bo jasno viden. Običajno so pri okvirnih izračunih v katalogih in na spletnih straneh upoštevani najbolj prodajani modeli, ki vsebujejo najpogosteje uporabljene sestavine, tako da za ta notranja vrata cena ni ravno merodajna.

Druga slaba stran katalogov in cenikov je zagotovo ta, da so za potencialnega kupca preobsežni. Ko pregledujemo ponudbo, si ne želimo zapravljati nepotrebnega časa med vsemi možnimi modeli, ki so na voljo. Nekateri vrhunski proizvajalci imajo lahko tudi do tristo različnih modelov, ki so na voljo v različnih izvedbah in serijah. Zato je vsekakor priporočljivo, da vsak navedeni znesek preverite osebno, tako da kontaktirate prodajalca telefonsko ali prek elektronske pošte.

Avtor prispevka: