Na kaj biti pozoren pred nakupom električnega brusilnika za domačo uporabo?

Nepogrešljiva orodja za obdelavo materialov in površin so zagotovo brusilniki, ki omogočajo natančno odstranjevanje nepravilnosti na površinah. Te naprave so namenjene hitremu in izjemno natančnemu odpravljanju nepravilnosti, ki lahko nastanejo ob delu. Tako se materiali in površine primerno obdelajo tako, da pridobijo gladkost in primeren lesk. Za lažje zagotavljanje gladkosti, brusilniki omogočajo, tako grobo kot tudi fino obdelavo, kar prinaša boljše in kvalitetnejše končne rezultate. Ker so površine različne, prav tako se razlikujejo tudi načini uporabe, so temu prilagojeni brusilniki, ki so na voljo v več oblikah, z različnimi funkcijami. Za lažjo izbiro si v nadaljevanju preberite nekaj informacij o teh orodjih in se na podlagi tega lažje odločite za nakup lastnega brusilnika.

V katere namene se uporabljajo brusilniki?

Osnovni namen brusilnikov razkriva že njihovo poimenovanje, te naprave torej primarno služijo brušenju materialov in različnih površin. Opravljajo pa poleg brušenja še nekatere druge funkcije, kot so rezanje, glajenje in odstranjevanje starih plasti materiala s površin. Prav tako lahko s temi napravami dosežete različne rezultate, površine lahko namreč naredite bolj gladke ali pa hrapave, če je to vaš cilj. Brusilnike lahko tako uporabljate v različne namene, za različno velike površine in tudi v različnih pogojih. Nekatere brusilnike lahko namreč porabljate tudi na robovih in težko dostopnih vogalih, medtem ko z drugimi brusilniki to ni omogočeno. Vsekakor je torej pomembno, da pred nakupom premislite, v katere namene boste uporabljali svoj Dedra brusilnik in v kakšnih okoliščinah.

brusilniki

Brusilniki se med seboj razlikujejo

Brusilniki se med seboj razlikujejo, ker se uporabljajo v različne namene in v različnih pogojih. Tako morate za lastno uporabo izbrati sebi primeren brusilnik, da bo vaše delo najbolj optimalno. Odločite se lahko za ekscentrični Dedra brusilnik, nihajni brusilnik ali pa žirafo za brušenje sten. Ekscentrični brusilnik je svoje ime dobil po načinu gibanja, ki je sestavljeno iz krožnih in ekscentričnih gibov. Nihajni brusilnik pa je navadno trikotne oblike, ima namreč trikotni brusilni list, ki se lahko uporablja pri težje dostopnih predelih. Žirafe za brušenje sten pa so v osnovi namenjene brušenju mavčnih plošč, že samo poimenovanje pa razkriva, da gre za naprave primerne za brušenje sten, zaradi daljše palice, ki to omogoča. Če se težko odločite, kateri brusilnik je najprimernejši za vas, kontaktirajte ponudnika električnih brusilnikov, s pomočjo priložene povezave.

Kateri Dedra brusilnik izbrati?

Poznamo torej več brusilnikov, ki so namenjeni različnim uporabam, v grobem lahko izbirate med tremi veliki kategorijami, to so žirafe za brušenje sten ter nihajni in ekscentrični brusilniki. Te tri naprave se med seboj razlikujejo tudi po načinu uporabe, zato se lahko z njimi pobližje seznanite in tako izberete tisti, ki bi najbolje ustrezala vašim potrebam. Če želite dodatno pomoč, pa vam je vedno na voljo PLESKAR Igor Agnič s.p., zato kliknite na priloženo povezavo in si oglejte ponudbo ali pošljite svoje povpraševanje.

Žirafe za brušenje sten

Če želite, da vam vaš brusilnik omogoča brušenje sten, se morate odločiti za žirafe za brušenje sten, ki so temu namenjene. Dedra žirafa je namreč narejena za brušenje sten in stropov iz mavčnih plošč, ki so prekrite z mavčnim ometom. Ti brusilniki imajo nastavljivo dolžino roke, ki omogoča brušenje na različnih višinah, prav tako pa imajo premično glavo za lažji nadzor in upravljanje. Žirafe za brušenje sten pa imajo tudi možnost nastavljanja hitrosti brušenja, kar omogoča lažji nadzor nad samim procesom in posledično prinaša boljše rezultate. Če potrebujete Dedra brusilnik, ki ga ne bi uporabljali za brušenje sten, pa je bolje, da se odločite za nihajni ali ekscentrični brusilnik, saj se žirafa praviloma uporablja v namene brušenja sten.

žirafe za brušenje sten

Nihajni in ekscentrični brusilniki

Osnovni razliki med nihajnim in ekscentričnim brusilnikom sta način gibanja in uporabnost v težje dostopnih predelih. Nihajni brusilnik omogoča nihajne gibe, medtem ko ekscentrični dopušča tako nihajne, kot tudi ekscentrične oziroma krožne gibe. Slednji pa poskrbijo za to, da med brušenjem ne ostajajo sledi. Čeprav nihajni brusilniki nimajo možnosti ekscentričnih gibov, pa dopuščajo malce boljšo dostopnost do ozkih predelov. Nihajni Dedra brusilnik ima namreč trikotni brusilni list, ki je namenjen doseganju težje dostopnih in ozkih predelov. Tako je doseganje kotov omogočeno le z brusilnikom, ki ima trikotni brusilni list, saj okrogli ne doseže celotne kotne površine. Pri obeh brusilnikih gre torej za precej podobno funkcijo, a se znatno razlikujejo pogoji uporabe, o katerih premislite še pred nakupom.

Brusilniki imajo različne funkcije

Vsaka naprava se malce razlikuje že po načinu in namenu uporabe, vendar se razlikujejo še po funkcijah, ki jih omogočajo. Preden se odločite za nakup, se pozanimajte, katere funkcije ima točno določen model, ki si ga ogledujete. Tako preverite število vrtljajev, ki jih brusilnik ponuja in pomislite, če vam to število ustreza. Prav tako določeni modeli brusilnikov ponujajo funkcije nadzora števila vrtljajev, zaščite pred povratnim udarcem, možnost vpenjanja zaščite pred povratnim udarcem, varnostno varovalko, avtomatski vklop in izklop naprave, vzdrževanje konstantne hitrosti delovanja ter tudi možnost sesanja prahu. Vse omenjene funkcije ne pripadajo vsakemu brusilniku in vsakemu modelu, zato premislite, katere funkcije so vam najpomembnejše in to vključite v proces odločanja za nakup svojega brusilnika. Prav tako pa ne pozabite, da funkcije vplivajo tudi na samo ceno naprave, ki je z večanjem števila funkcij sorazmerno višja.

Brusilniki in načini upravljanja

Poleg funkcij, se te naprave med seboj razlikujejo še po načinih upravljanja. Konkretneje se večji del brusilnikov upravlja z obema rokama, vendar obstajajo med njimi izjeme, ki dopuščajo upravljanje zgolj z eno roko. V teh primerih nekateri brusilniki omogočajo drugačen oprijem za levičarje in desničarje, zato se pozanimajte tudi o tem. Nekateri modeli dopuščajo variacije, medtem ko drugi ne. Vsekakor pa je dobro, da se o načinu upravljanja pozanimate prej, če je to mogoče, pa napravo še pred nakupom malce preizkusite v rokah. Če ste napravo že kupili, pa jo pred uporabo oziroma pred vklopom preizkusite v rokah, da se nanjo navadite in dobite občutek za ravnanje z brusilnikom.

Dedra brusilnik

Različni načini napajanja brusilnikov

Kot mnoge druge naprave, se lahko tudi brusilniki napajajo na dva načina, zato izberite tistega, ki je za vas najbolj optimalen. Vaš brusilnik ima lahko namreč polnilno baterijo, ali pa se napaja neposredno iz omrežja. Če boste svojo naravo uporabljali v prostoru, kjer imate na voljo dostop do električnega omrežja, je za vas povsem primeren neposreden način napajanja, torej preko napajalnega kabla. Če te možnosti nimate, pa boste morali vzeti brusilnik s polnilno baterijo, ki je nekoliko dražji. Vsekakor pa drži, da vas v tem primeru ne bo oviral napajalni kabel in svojo napravo boste lahko uporabljali tudi drugje, praktično povsod, ker ne boste vezani na bližino električnega omrežja. Vsaka možnost ima svoje prednosti, vi pa izberite tisto, ki vam bolj odgovarja.

O čem je še dobro premisliti pred nakupom brusilnika?

Preden se odločite za nakup svojega brusilnika, premislite še o tem, kakšno težo bo imela vaša nova naprava. V nekaterih primerih večja teža pomeni večjo stabilnost, medtem ko so drugi brusilniki z vidika upravljanja slabši, če imajo preveliko težo. Za kotne in vibracijske brusilnike velja, da je optimalna teža med 1,5 in 2 kg. Poleg teže, se pozanimajte še o število vrtljajev na minuto, o učinkovitosti brušenja in porabi energije. Prav tako je pomembno, da se pred nakupom pozanimate še o brusnem papirju, ki ga potrebuje določen brusilnik in tudi o načinu pritrjevanja papirja. Praviloma se pri novejših modelih brusni papir pritrja po principu velcro, medtem ko se pri starejših in cenejših modelih brusni papir pripenja s pomočjo kovinskih sponk.

 

Avtor prispevka: