Svet LED televizorjev – od tehnoloških inovacij do popolne uporabniške izkušnje

Uporaba LED diod omogoča doseganje višjih kontrastov in bolj zasičenih črnin. LED TV sprejemniki so v resnici LCD televizorji, katerih osvetlitev temelji na belih LED diodah namesto tradicionalnih fluorescenčnih sijalk. Glavne razlike med njimi se kažejo v kakovosti slike in porabi električne energije, pri čemer pa so diode tudi bolj energetsko učinkovite kot fluorescenčne sijalke, kar vodi v občutno manjšo porabo električne energije.

Povečan dinamični kontrast in varčna poraba energije

LED TV sprejemniki delujejo na osnovi Liquid Crystal Display načela, vendar so jim dodane LED diode, ki omogočajo večji dinamični kontrast sliki. Poleg tega so ti televizorji varčnejši z vidika porabe energije in imajo daljšo življenjsko dobo v primerjavi s klasičnimi LCD televizorji. Kljub temu pa imajo nekatere omejitve, kot so ožji vidni koti.

LED TV

Različne vrste LED osvetlitve ozadja pri televizorjih

V svetu LED televizorjev se pogosto uporabljajo različne vrste LED osvetlitve ozadja. Ena izmed njih je Edge LED, ki osvetljuje ozadje na straneh LCD panela. Svetlobne diode so lahko nameščene na levi in desni strani ali na zgornji in spodnji strani. Kljub temu, da ima ta sistem prednosti, kot so tanjša zasnova in ugodnejša cena, pa ne omogoča lokalnega zatemnjevanja.

Direktna LED osvetlitev

Direktna LED osvetlitev, ki prihaja z zadnje strani zaslona, se deli na dve glavni vrsti: Local Dimming in Full Array Local Dimming (FALD). Pri Local Dimming se običajno zatemnjujejo vrstice ali stolpci, medtem ko FALD omogoča individualno zatemnitev posameznih LED, kar pripomore k doseganju večjega kontrasta. Kljub temu ima FALD tudi nekatere pomanjkljivosti, kot je prostorska zahtevnost tehnologije.

Bravia LED TV sprejemniki z Cognitive Processor XR

LED TV sprejemniki Bravia, opremljeni s procesorjem Cognitive Processor XR, imajo sposobnost analiziranja vsebine in prikaza na način, ki posnema realni svet, kot ga dojemajo ljudje. Procesor hkrati prečno analizira več sto tisoč elementov in izbere tistega, na katerega se ljudje najpogosteje osredotočajo. S tem Bravia XR televizorji zagotavljajo izjemno uporabniško izkušnjo visoke kakovosti.

Izboljšana reprodukcija naravnih barv na LED TV sprejemnikih

S pomočjo funkcije Triluminos PRO lahko LED TV sprejemniki s široko barvno lestvico in edinstvenim algoritmom zaznajo nasičenost, odtenek in svetlost barve ter čim bolj natančno reproducirajo vse podrobnosti naravnega odtenka. Tako lahko na zaslonu doživite barve, ki so izjemno podobne tistim, ki jih opazujemo v resničnem svetu.

Vpliv hitrosti osveževanja na kakovost slike

Kakovost slike je močno odvisna od hitrosti osveževanja. To število predstavlja število sličic, ki jih televizor prikaže v eni sekundi, in je izraženo v hercih. Na trgu najdemo televizorje s hitrostmi osveževanja 50 Hz, 100 Hz in 200 Hz. Enostavno pravilo je tako: višja kot je številka, bolj gladka bo slika. Pri aktivnostih, kot so igranje video iger ali gledanje akcijskih filmov ter športnih dogodkov, priporočamo izbiro televizorja z vsaj 100 Hz, da zagotovite gladko in nemoteno sliko.

Pomembnost odzivnosti zaslona in vidnega kota pri LED TV sprejemnikih

Za zagotovitev nemotene slike je ključno, da odzivni čas zaslona ne presega 8 milisekund. To je še posebej opazno pri gledanju športnih oddaj ali akcijskih prizorov, kjer je pomembna hitra odzivnost zaslona na vsako sekundo akcije. Glede na vidni kot za LED tehnologijo, je trenutno standardni razpon med 170-178°. Presežek teh kotov lahko privede do izgube kakovosti prikaza, zatemnitve zaslona ter izgube kontrasta in svetlosti v skrajnih primerih. Televizorji z večjo diagonalo zahtevajo ustrezno ločljivost, ki predstavlja število slikovnih pik, kar je eno od ključnih meril kakovosti slike.

Evolucija ločljivosti: od HD do 8K televizorjev

HD ločljivost (1366 × 768 px) zadostuje za manjše zaslone, vendar se šteje za zastarelo. Full HD ločljivost (1920 × 1080 px) je današnji standard, ki ga hitro nadomešča Ultra HD (3840 × 2160 px), znan tudi kot 4K televizorji. 8K televizorji pa ponujajo dvojno natančnost slik kot Ultra HD, prikazujejo najmanjše podrobnosti in barve.

Svetlost in kontrast zaslona

Svetlost televizorja izraža svetlost pri prikazu bele barve, kjer višje vrednosti pomenijo boljšo sliko in izboljšano gledalsko doživetje. Ta parameter, izražen v kandelah (cd), je ključen glede na svetlobne pogoje. Priporočamo izbiro televizorja s svetlostjo okoli 500 cd/m² za optimalno izkušnjo v različnih okoljih. Če nameravate uporabljati televizor za igranje videoiger ali predvajanje filmov s prenosnega računalnika, je ključno, da ima vsaj en HDMI priključek. USB vhod omogoča predvajanje filmov in serij iz USB naprav ali diska. Za tiste, ki želijo snemati oddaje in filme, pa je priporočljivo iskati televizor s funkcijo snemanja prek USB. 3,5-milimetrski priključek ni pomemben le za igralce videoiger, ampak omogoča tudi brezskrbno gledanje televizije, ne da bi motili sostanovalce. Za to priporočamo nakup slušalk z dolgim vhodnim kablom ali brezžičnih slušalk, če ima televizor vgrajen Bluetooth. Bluetooth funkcijo za brezžični prenos lahko izkoristite za povezavo s slušalkami ali še bolje, za priključitev zvočnikov.

Avtor prispevka: