kompozitne talne obloge

Kompozitne talne obloge izrivajo klasične talne obloge

PVC talna obloga je zelo pogosta izbira talnih oblog, še posebej pri prenovah ali novogradnjah, saj je zelo enostavna za polaganje, hkrati pa dovolj trpežna. Tudi parket je še vedno pogosto uporabljen, saj je izjemno prilagodljiv. Zadnje čase pa se vedno bolj uveljavljajo kompozitne talne obloge, oziroma kompozit lesa in plastike.

Parket

Je naravna talna oboga, ki ne zahteva posebnega vzdrževanja, hkrati pa je izjemno trpežen. Ločimo različne vrste parketov, glede na kvaliteto lesa, debelino materiala in na način obdelave. Največkrat se srečamo z masivnim in večslojnim parketom. Masivni parket je klasični, do debeline 24 mm, medtem, ko je večslojni debeline od 10 do 22 mm. Največkrat se parket polaga z lepljenjem, včasih pa se kdo odloči tudi za plavajoče podlaganje, oziroma polaganje na folijo. Ker je parket iz naravnega materiala, daje prostoru prijetno klimo, hkrati pa oddaja toplino in občutek domačnosti. Da bo parket dolgo obstojen, ga moramo zaščititi z raznimi premazi za les.

Ladijski pod

Je še ena vrsta talnih oblog iz kvalitetnega in naravnega materiala, ki pa zadnje čase ni več tako popularen. Ne potrebuje veliko vzdrževanja in ima dolgo življensko dobo. Primeren je za polaganje v večjih prostorih, ker je sestavljen iz dolgih desk, ki so lahko pritrjene v več slojih. Je dobro izolativen, hkrati pa je, tako kot kompozitne talne obloge, neobčutljiv na zunanje vplive.

Vinilne, oziroma PVC talne obloge

Vinil je zelo hvaležen material, saj je zelo trpežen, prilagodljiv in ne potrebuje posebnega vzdrževanja. PVC talne obloge so iz umetnega materiala, zato dajejo veliko možnosti pri izdelavi, lahko so v imitaciji lesa, parketa, kamna, keramike in tekstila. Ker so vodoodporne, so primerne tudi za kopalnice ali kuhinje. Vinilne plošče se polaga na suha in ravna tla z lepljenjem, lahko pa tudi s plavajočo tehniko.

Laminat

Talne obloge iz laminata so izredno priljubljene zaradi enostavnega polaganja, brez lepljenja. Plošče samo polagamo na podlogo po vrsti. Glede na obremenitev lahko izbirate različne trdote laminatov. V primerjavi s parketom, je laminat slabše odporen in manj vzdržljiv.

Kompozitne talne obloge

Nadgradnja PVC talnih oblog, so kompozitne talne obloge, oziroma talne obloge, ki so sestavljene iz plastike in naravnega materiala, kot je les. Za razliko od PVC talnih oblog, so kompozitne sestavljene iz dveh različnih vrt plastike, ponavadi je to polipropilen in polietilen, vmes pa imajo dodan lesno ali pa bambusovo moko. Ravno ta kombinacija je kriva za to, da se te talne obloge tako dobro obnesejo. Ker niso občutljive na visoko vročino in stalno izpostavljenost soncu, jih lahko uporabimo tudi v zunanjih prostorih, naprimer na terasi, zimskem vrtu, verandi ali pa v garaži. Ker so deloma sintetične, so v primerjavi z lesenimi talnimi oblogami, bolj vzdržljive tudi v stiku z vodo. WPC talne obloge, kot jih tudi imenujemo, so poleg PVC talnih oblog zelo prilagodljive, saj so zaradi svojega videza primerne za talno oblogo z imitacijo lesa, kamna ali pa kearmike. So pa kompozitne talne obloge zelo priljubljene tudi zato, ker je hoja po njih izredno tiha, poleg tega pa so odporne na prah in umazanijo.

Avtor prispevka: