čepasta folija za visoke grede

Katera čepasta folija za visoke grede je najbolj primerna?

Vrtičkarji, ki se težko pripogibajo, nimajo primerne površine, ki bi jo lahko spremenili v vrtiček, ali imajo težave s škodljivci, se za rešitev teh težav poslužujejo visokih gred. Njihova konstrukcija je običajno lesena, kar pomeni, da v stiku z zemljo in vlago sčasoma začnejo razpadati. Njihovo življenjsko dobo lahko podaljša gumbasta oziroma čepasta folija za visoke grede – plastična folija s čepki, ki preprečuje neposreden stik lesa in vlage.

Zakaj izbrati visoko gredo?

Visoka greda je struktura, ki vam omogoča, da vanjo nasujete zemljo in vanjo posadite okrasne rastline ali vrtnine. Običajno je pravokotne oblike in je izdelana iz lesa. Kot takšna ima določene prednosti pred klasičnimi vrtički, kjer so rastline zasajene neposredno v tla. Kdaj se je torej pametno odločiti za visoko gredo?

Če vas skrbi sestava zemlje. Zemlja je dandanes prepojena z najrazličnejšimi škodljivimi snovmi, ki pronicajo v vrtnine, ki jih nato zaužijemo. Če se želite izogniti skrbem, kaj z doma pridelano hrano vnašate v svoje telo, je primerna rešitev visoka greda, saj vanjo lahko nasujete sterilno zemljo, pri kateri teh pomislekov ne boste imeli.

Če želite gredo postaviti na betonski/asfaltni površini. Marsikdo bi rad vrtnaril, pa živi v urbanem okolju, kjer namesto travnikov in gozdov prevladujeta beton in asfalt. V tem primeru predstavljajo korita in visoke grede odličen način, da v svoje življenje vnesete malo narave.

Če trpite zaradi bolečin v križu. Za obdelovanje visoke grede ni potrebno pripogibanje, zato so te primerne za ljudi s težavami s hrbtenico in starejše, ki se ravno tako težko sklanjajo.

Če vam je videz visoke grede enostavno bolj pri srcu od običajnih gred. Sploh pri vrtičkih, na katerih se prideluje hrana, estetski vidik običajno ni tako pomemben – ampak, zakaj pa ne, če imate to možnost? Da se boste lotili vrtnarjenja, vam mora biti to opravilo v užitek in eden izmed dejavnikov, zaradi katerega bi se vrtička skoraj gotovo slej ko prej začeli izogibati, je to, da bi vam bil na videz neprivlačen.

Kako deluje čepasta folija za visoke grede?

Čepasta folija za visoke grede je izdelana iz polietilena visoke gostote (HDPE), ki ne prepušča vode in je odporen na pritisk. Gumbasta folija za visoke grede predstavlja mehansko pregrado med polnilom grede in njeno steno, saj les zaradi stika z vlago hitreje začne propadati. Čepki, mehurčki ali gumbi, kot jih različno poimenujemo, odmaknejo folijo od stene in poskrbijo, da se vlaga ne nabira med folijo in steno, saj bi tudi to negativno vplivalo na kvaliteto lesa. Da se prepreči vdor vode med folijo in gredo, se na rob visoke grede namesti tudi zaključek, ki ima poleg uporabne tudi estetsko funkcijo.

Poznamo več tipov čepastih folij, na primer Isostud, Tefond in Maxistud. Vsaka od njih ima večjo tlačno trdnost in višje čepke, od 8 mm do 20 mm. Ker se čepasta folija za visoke grede polaga s čepki, obrnjenimi proti stenam visoke grede, pomenijo višji čepki večji pretok zraka. Običajno se za zaščito visokih gred v standardnih dimenzijah uporablja čepasta folija v višini 18 mm.

Avtor prispevka: