centralni prezračevalni sistem

6 glavnih prednosti, ki jih prinaša centralni prezračevalni sistem

Vgraditev dobrega prezračevalnega sistema je danes postal skoraj da obvezen del vsake hiše v fazi gradnje, zanj pa se odloča tudi vse več lastnikov starejših hiš, ki si želijo v svojem domovanju zagotoviti dobro prezračevanje, ki pozitivno vpliva vseh, ki v hiši prebivajo. Ker trenutno lahko izbirate med različnimi tipi prezračevalnih sistemov, bi vam radi predstavili 5 glavnih prednosti, ki jih prinaša centralni prezračevalni sistem.

Izjemno visoka učinkovitost

Glavna naloga centralnega prezračevalnega sistema je celotno hišo ves čas enakomerno oskrbovati s svežim zrakom ter tako preprečevati, da bi bilo v vašem domu zatohlo, ter  da se v njem ne bi nabirali škodljivi plini, kot je na primer radon, ki se nastaja v zaprtih in slabo prezračenih prostorih, zlasti pri novogradnjah. Odlika centralnega prezračevalnega sistema je zagotovo v tem, da omogoča izredno visoko energetsko učinkovitost in tako zagotavlja odlično razmerje med energijo, ki jo porabi za svoje delovanje, ter njenim izkoristkom. Tako računi za elektriko zaradi prezračevalnega sistema ne bodo bistveno višji, vaš dom pa bo ves čas ustrezno preskrbljen s svežim zrakom.

Bolj enakomerna razporeditev vodov po hiši

Prednost centralnega prezračevalnega sistema je tudi v tem, da je sistematično razporejen po hiši. To zagotavlja enakomerno prezračenost vseh prostorov, hkrati pa zagotavlja, da med prostori ne prihaja do večjih razlik v temperaturah.

Preprečuje nastajanje plesni in nabiranje odvečne vlage

Centralni prezračevalni sistem ima tudi nalogo, da uravnava vlago v prostoru in tako preprečuje nastajanje plesni, oziroma na drugi strani preprečuje, da bi bil zrak v prostorih preveč suh.

Zadušitev zvoka

Verjetno ste se že nahajali v prostorih, v katerih je delovanje prezračevalnega sistema povzročalo nadležen hrup. To se ne bo zgodilo, če se odločite za vgraditev centralnega prezračevalnega sistema. Nanj je namreč mogoče namestiti posebne dušilce, ki zadušijo hrup, ki nastane zaradi njegovega delovanja. Tako bo prezračevanje v vaši hiši potekalo brez hrupa in brez motenja vas in vaših gostov.

Primeren tako za starejše hiše kot novogradnje

Čeprav je poseg vgraditve centralnega prezračevalnega sistema bolj enostaven pri novogradnjah, se seveda zanj lahko odločite tudi tisti, ki v svoji hiši prebivate že dlje časa. V tem primeru, bo gradbeni poseg nekoliko uničil kakšno steno, lahko se zgodi, da boste na določenih mestih izgubili nekaj prostora, saj centralni prezračevalni sistem za vašo hišo prej ni bil predviden. Toda ne glede na to, vse prednosti, ki jih prezračevalni sistem prinese vašemu udobju bivanja, se tudi takšna investicija splača. Če pa ste v fazi novogradnje in oklevate glede prezračevalnega sistema, pa vam svetujemo, da ga vgradite zdaj. Postopek je v fazi novogradnje veliko manj invaziven, investicije v dober prezračevalni sistem pa zagotovo ne boste obžalovali, zlasti če imate doma koga, ki ima  kronične težave s kašljem, ali pa je alergičen na pršice, prah ali druge mikrodelce. Simptome tovrstnih alergij redno in sistematično prezračevanje lahko bistveno omili.

Čeprav v fazi novogradnje vsaka investicija predstavlja udarec po žepu, vam zagotavljamo, da je centralni prezračevalni sistem investicija, ki je ne boste obžalovali, saj bo bistveno pripomogla k boljši kvaliteti bivanja v vašem novem domu.

Avtor prispevka: