dimenzije tv ekrana

Kakšno dimenzijo TV ekrana potrebujete glede na velikost dnevne sobe?

Televizija je danes eden ključnih aparatov marsikatere dnevne sobe. Ste se tudi vi končno odločili za nakup nove, sedaj pa ne veste, kako veliko izbrati? Seveda je velik zaslon zelo privlačen na pogled, misel na to, kako na njem gledati napet pustolovski film ali ognjevito nogometno tekmo, pa še bolj atraktivna, a ni vse v velikosti. Na dimenzijo TV ekrana poleg prostora, ki ga imate ne voljo za televizijo, vpliva še to, kako pogosto boste televizijo gledali in kaj boste na njej največkrat gledali. Pomembna je kakovost vhodnega signala, razpoložljiv prostor pa vpliva tudi to, kako oddaljena je televizija od gledalca. Vse to so dejavniki, ki odločajo, kakšna naj bo dimenzija TV ekrana, v nadaljevanju pa preberite, kako izbrati najustreznejšo dimenzijo.

Katera je prava dimenzija TV ekrana za vašo dnevno sobo?

Izbira dimenzije ekrana je v veliki meri odvisna od tega, kakšno ločljivost TV sprejemnika izberete. Najcenejši in manjši TV-ji z oznako HD imajo ločljivost 720 p, televizorji z oznako Full HD ali 2K so namenjeni splošni uporabi in imajo ločljivost 1080 p. Cenovno višje rangirani so televizorji z oznako Ultra HD ali 4K in imajo ločljivost UHD, najsodobnejši televizorji pa se ponašajo z oznako 4K, saj je taka tudi njihova ločljivost.

Za izbiro ustrezne diagonale in ločljivosti vašega novega TV sprejemnika zato najprej izmerite razdaljo med TV sprejemnikom in mestom, s katerega boste gledali televizijo. Če ste se odločili za TV s Full HD ločljivostjo, izračun opravite tako, da razdaljo od sedežne garniture do televizorja izmerite v metrih in jo pomnožite s 25, s čimer dobite velikost zaslona v palcih. Za lažjo predstavo imejte v mislih, da je 1 palec enak 2,25 cm. Če je tako vaš televizor od točke gledanja oddaljen 4 metre, je idealna dimenzija TV ekrana 100 palcev oz. 254 cm. Ločljivost Full HD je standardna za današnje TV sprejemnike nizkega in srednjega cenovnega razreda, njihove diagonale pa se v povprečju gibljejo od 81 do 94 cm.

Televizorji z ločljivostjo Ultra HD imajo še bolj kvalitetno in podrobno sliko, na kateri je mogoče razločiti številne detajle, zato je treba razdaljo med televizijo in sedežno garnituro pomnožiti z 39, s čimer pridete do še večjih dimenzij TV ekrana kot pri televizorjih s Full HD ločljivostjo. Če se odločite za TV z ločljivostjo 4K, naj bo zaslon čim večji, saj boste tako najbolje zajeli vse prednosti visoke ločljivosti in opazili tudi najmanjše podrobnosti na sliki.

Napake pri izbiri velikosti televizijskega ekrana

Dimenzija TV ekrana in oddaljenost gledanja sta močno odvisni ena od druge, saj vplivata na kvaliteto prikazane slike in na celotno izkušnjo gledanja televizije. Če je TV ekran prevelik ali če televizijo gledate preblizu, se pojavi kockasta slika, če je ekran premajhen ali televizija postavljena predaleč od točke gledanja, pa izgubite detajle slike. Tudi če je ločljivost predvajanega vira prenizka, se pojavi kockasta slika, zato bodite pozorni pri izbiri ustreznega televizorja, da bo dimenzija TV ekrana optimalna glede na prostor, ki ga imate na voljo. Res je, da se uporabniki na velik televizor hitro navadijo, a vseeno ne pretiravajte z diagonalo, temveč velikost televizorja prilagodite velikosti dnevne sobe, s čimer bo gledanje televizije pravi užitek.

Avtor prispevka: