Nakup in izbira prave jedilne mize – nasveti in ideje za vaš prostor

Eden najpomembnejših elementov v kuhinji so jedilne mize. Na voljo so številne možnosti in modeli, vendar je pomembno, da upoštevate velikost svojega prostora. Danes so stanovanja v različnih velikostih, kar narekuje izbiro prave velikosti mize. Pri izbiri absolutno prevladuje velikost mize, ki jo določite na podlagi števila družinskih članov in širine vašega prostora. V osnovi imate dve možnosti – fiksno ali raztegljivo jedilno mizo. V primeru omejenega prostora ali različnega števila gostov se izplača izbrati raztegljivo jedilno mizo, ki predstavlja izjemno rešitev v primeru potrebe po večji mizi. Raztegljive jedilne mize so prav tako primerne za majhne kuhinje, saj porabljajo manj prostora, a hkrati zagotavljajo dovolj prostora za vse družinske člane in goste.

Velikost in oblika za popolno dopolnitev vašega prostora

Pri izbiri jedilne mize je poleg velikosti pomembna tudi oblika mize. Oblika mize lahko celostno dopolni videz jedilnice, zato je treba premisliti o izbiri. Raztegljive mize so običajno pravokotne, vendar obstajajo tudi ovalne in okrogle oblike. Obstajajo tudi mize s sredinskim stebrom in klasične mize s štirimi nogami, ki so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Če želite, da bo vaša jedilna miza še bolj prilagodljiva in funkcionalna, izberite dvižno jedilno mizo, ki jo lahko zlahka pospravite na steno ob neuporabi, s čimer boste prihranili prostor. Dvižne mize postajajo vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji, saj so izjemno priročne. Uporabljajte jo samo, ko jo res potrebujete, in po uporabi jo preprosto pospravite, da prihranite prostor v svojem prostoru.

Pri opremljanju jedilnega prostora je nakup jedilne mize pomemben. Pomembno je izbrati mizo, ki ustreza vašim željam in stilu vaše jedilnice ali kuhinje – ne glede na to, ali je miza lesena, steklena ali iz umetne mase. Dodajte okraske, kot so dekorativni krožniki, kakovostno posodo in kozarce ter uživajte v okusni hrani, ki nastaja v vaši kuhinji. Miza je tudi središče druženja – povabite prijatelje, uživajte v sproščenem druženju ob različnih družabnih igrah in pogovorih. Poskrbite za harmonijo ter skladnost v prostoru in izberite jedilno mizo ter stole v skladu s tem. Lesena jedilna miza bo jedilnemu prostoru dala pridih topline in domačnosti. Les je zelo vzdržljiv material, ki ne zahteva veliko nege in je enostaven za vzdrževanje. Je funkcionalen in s svojo velikostjo mora zadostiti družinskim potrebam.

Jedilne mize
Jedilna miza ustvarja intimno vzdušje in spodbuja povezanost med družino in prijatelji.

Izberite pravo jedilno mizo in stole za udobno druženje ob obroku

V ponudbi najdete različne jedilne garniture, ki bodo olajšale opremljanje vaše jedilnice. Pri izbiri mize in stolov je pomembno upoštevati velikost prostora. Če je vaš jedilni prostor dovolj velik, priporočamo okrogle ali eliptične jedilne mize, sicer pa je pravokotna oblika bolj primerna. Jedilna miza je srce sodobne jedilnice. To je prostor, kjer se družina in prijatelji zberejo za obrok in druženje ter uživajo v okusni hrani. Kot eden od ključnih kosov pohištva v jedilnici, je pomembno izbrati mizo, ki ustreza vašim potrebam. Dobro zasnovana jedilna miza je izdelana iz kakovostnega in trpežnega materiala, ima sodoben in stabilen dizajn, ter je primerna za velikost vašega prostora. Enostavna je za čiščenje in dostopna po ceni brez žrtvovanja kakovosti. Poleg velikosti in sloga jedilne mize je prav tako pomembno izbrati kakovostne jedilne stole, ki bodo dopolnjevali funkcijo mize in zagotovili skladnost jedilnice v celoti. Z izbiro prave mize in stolov, boste ustvarili prijetno in sproščeno vzdušje za druženje ter uživanje v okusni hrani s svojimi najbližjimi.

Jedilne mize
Masivna lesena jedilna miza bo dodala naraven in topel pridih vašemu prostoru.

Pred leti so bilemize v glavnem izdelane iz masivnega lesa, vendar so se z modernimi časi pojavile tudi nove, napredne možnosti materialov. Čeprav se še vedno priporoča nakup mize iz masivnega lesa, kot so mize iz hrasta ali akacije, pa so prav tako zelo priljubljene tudi kakovostne jedilne mize iz sestavljenega lesa, kot so mediapan ali trpežne iverna plošče, ali pa mize iz kaljenega stekla. Dimenzija jedilne mize mora biti prilagojena številu družinskih članov. Če ima prostor dovolj prostora, lahko izberete mizo, ki je nekoliko večja, a naj ne bo prevelika. Če ima družina štiri člane, naj bo miza izbrana za štiri do največ šest oseb. Tako bodo lahko vsi – tudi morebitni gostje – udobno obedovali.

Raztegljive, pravokotne ali okrogle mize

V primeru, da je prostor omejen, je zelo praktična raztegljiva miza. Lahko pa se namesti tudi pravokotno mizo v kot in s tem pridobi dodaten prostor. Jedilne mize so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Najpogostejše so kvadratne, pravokotne in okrogle. Obstajajo pa tudi čudovite ovalne mize, simetrične mize in druge zanimive oblike. Pomembno je, da izberete obliko, ki bo primerna in skladna z lastnostmi jedilnice. Pravokotne in kvadratne jedilne mize so najpogostejši tip jedilnih miz v gospodinjstvih, saj so zelo praktične in prostorne. Njihova dolžina se lahko prilagodi številu oseb, ki bodo sedele za mizo. Standardne velikosti jedilnih miz za štiri do šest oseb so na trgu enostavno dostopne, obstajajo pa tudi mize za 8 oseb ali več.

Jedilne mize
Pravokotna jedilna miza je klasična izbira, ki ponuja prostorno površino za družinska srečanja.

Okrogle jedilne mize so izjemna izbira za jedilnice. Krog kot geometrijska oblika ima simboličen pomen povezanosti, zato okrogla jedilna miza ponuja prostor za povezovanje. Njeni uporabniki lahko uživajo v edinstveni povezanosti med skupnimi obroki. Na trgu je na voljo veliko izbire okroglih jedilnih miz različnih premerov, ki se lahko prilagodijo različnim potrebam in velikostim prostora.

Najdite idealno jedilno mizo

Za jedilno mizo je pomembno izbrati trpežen in kakovosten material. Miza iz masivnega lesa potrebuje redno mazanje z oljem in lahko tudi zaščitno steklo, da se ne umaže ali poškoduje. Steklena jedilna miza ne potrebuje posebnega vzdrževanja in je enostavna za čiščenje. Pred nakupom nove jedilne mize je pomembno premisliti o materialu, barvi, velikosti in drugih značilnostih, da se izbira ujema z željami in potrebami. Miza mora biti stabilna in trpežna, zlasti če so v gospodinjstvu otroci. Mize s štirimi nogami so najbolj stabilne, zato so primerne za družine z majhnimi otroki. Raztegljive jedilne mize so dobra izbira za manjše in srednje velike jedilnice ter za prilagajanje različnim potrebam.

Pred nakupom nove jedilne mize je potrebno natančno izmeriti jedilni prostor in preveriti, ali se nova miza ujema z višino stropa in ostalim pohištvom. Oprema jedilnice ne sme biti prevelika za prostor, saj bo povzročila občutek zadušenosti, niti premajhna, saj bo ustvarila občutek nepopolnosti. Material izberite glede na svoj življenjski stil.

Avtor prispevka: