Razmišljate o nakupu polken? Vse kar morate vedeti pred nakupom

Polkna so tradicionalen način zaščite oken in odličen izolator, ki prav pride v vetrovnih in zimskih dneh, pa še estetski element so, ki izjemno polepša pročelje stavb. Včasih so uporabljali lesena iz debelih lesenih desk z izrezljanimi ornamenti, danes pa je na izbiro nič koliko različic polken iz lesa ali aluminija. Neglede nato, katera polkna boste izbrali za svoj dom, vsaka imajo odlične funkcije zadrževanja toplote v stanovanju ali zven njega ter senčenje in zanesljivo zaščito pred pogledi v vašo intimnost.

Vse večji trend je v gradbeništvu prav uporaba polken, kot zaščita za okna, saj varujejo okenske in vratne šipe pred udarci od zunaj, če na primer piha in letijo po zraku predmeti, ki lahko poškodujejo okna. Polkna bodo zanesljivo zaščitila šipe, ker so narejena iz močnega lesa ali aluminija.

Druga prednost polken je, da je izjemen izolator, ki bo pozimi poskrbel, da se stanovanje ne shladi zaradi uhajanja toplote skozi okna ali vrata in poleti bo poskrbel, da premočna svetloba ter vročina ne bosta prodrla v bivališče, ki bo tako ostalo hladno in prijetno. Polkna poskrbijo za to, da UV škodljivi žarki ne prodrejo poleti v stanovanje in ne poškodujejo površin oken, s čimer vam prihranijo denar in stroške.

Ker je na razpolago toliko različic polken, se boste gotovo kar težko odločili, katera bi uporabili. Najbolje je, da se posvetujete z zanesljivim in izkušenim strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati glede na vaše želje in zahteve, kaj potrebujete. Katera polkna boste izbrali, je odvisno tudi od lokacije vaše stavbe, od podnebja ter vremenskih razmer.

Če ste v toplih, vetrovnih in sončnih krajih, boste gotovo izbrali polkna, ki imajo več lamel, ki se lahko poljubno odpirajo in zapirajo. Lahko uporabite kombinirana polkna, ki so v enem delu narejena iz masivnih desk in v drugem iz premičnih lamel. Če pa bivate v goratih, mrzlih krajih z dolgo zimo, priporočamo izbrati polkna iz bolj masivnega lesa, ki imajo na manjšem delu lamele za zračenje in prepust svetlobe, bodo pa taka polkna gotovo zadržala potrebno toploto v hiši in so izjemna zaščita pred mrazom. V hladnih krajih priporočamo, po zgledu Skandinavcev, leseno verzijo polken, ki se odlično obnesejo. S tem boste tudi prihranili precej za kurjavo, ogrevanje, kar pa tudi dosti pomeni v teh nestabilnih časih.

Če ste na primer nekje na barju ali v krajih ob vodah, kjer je veliko megle in vlage, boste morda izbrali aluminijasta polkna, ki so bolj odporna na vlago kot lesena in imajo trdnejšo strukturo. Oboja pa lahko izberete v različnih barvnih odtenkih, ki jih prilagodite celotnemu izgledu stavbe, da je res izjemno estetska. Hkrati imate lahko na polknih ornamente, kot so jih imeli včasih, s čimer videz hiše naredite še bolj atraktiven ter moderen, saj je retro stil vedno bolj v modi. Od nekdaj so ljudje uporabljali takšno zaščito za okna, ker je res funkcionalna in se obnese. Ko jih boste enkrat preizkusili tudi pri sebi doma, boste  vedno želeli imeti zgolj lesena ali aluminijasta polkna, oboja pa so naravi in okolju zelo prijazna in ekološka, saj izhajata iz narave.

Za obe vrsti polken velja, da sta izjemno vzdržljivi in ju skoraj ni potrebno vzdrževati. Morda pride v poštev čez precej let ponovno barvanje, zaradi vremenskih vplivov, ki poškodujejo vsako površino, ki je izpostavljena sončnim žarkom, to pa je  tudi vse. So zelo nezahtevna za vzdrževanje ter čiščenje in preprosta za rokovanje, odpiranje in zapiranje.

Polkna naj vam namesti izkušen mojster, ker bo poskrbel za to, da bodo dobro umeščena na okna ter bo poleg tega vgradil še dodatke, kot so na primer držala zanje, kajti to pride prav v času, ko vleče močan veter, da zadrži krila polken na mestih in ne udarjajo ob steno. To vam res priporočamo, saj boste v nasprotnem morali okna ali vrata imeti zaprta, ko bo pihalo. S tem seveda ni nič narobe, saj boste lahko imeli notranjost hiše toplejšo, če pa bi radi imeli svetlobo, pa lahko odprete lamele. Nekateri se odločajo tudi brez držal za krila.

Roleta niso tako zelo uporabna, saj jih je potrebno kar naprej dvigovati in spuščati, lahko so težka, mehanizem se hitro pokvari, odtrgajo in izrabijo se vrvice, kar je težko zamenjati, če se sploh da. Polkna so dosti bolj praktična, estetska in naravna, saj so roleta največkrat iz PVC materialov, aluminijasta pa znajo biti dokaj šibka in se skrivijo, kar pri polknih ne bo težava.

Še ena prednost polken je pred ostalimi senčili, to pa je, da zadržijo tudi zvok in so poleg vsega še zvočni izolator, kar naredi prostor še bolj prijeten za bivanje, kajti zvoki ne bodo prihajali do vas in niti ne bodo uhajali ven v okolico. To bo vašo intimo in mir še poglobilo. Polkna so tako vsestransko uporabna, da bi bilo res škoda, da jih nimate na svojih oknih pa tudi vratih, kjer imajo povsem enako funkcijo, kot za okna.

S polkni na vratih lahko naredite vežo bolj zračno in uporabno. Hkrati postane boljši toplotni izolator. Lahko boste puščali obuvala pred vhodnimi vrati ali pa uredili priročno bivališče za vašega hišnega ljubljenčka, ki mu lahko pustite v polknih odprtino za prosti prehod v sosesko ali na  vrt.

Avtor prispevka: