Kopalnica brez ploščic nekoč in danes

Klasične kopalnice

Kopalnica brez ploščic. Kdo sploh razmišlja v tej smeri. Pa vendar. Kopalnica je sestavni del bivanjskega prostora. V kopalnici se dan začne in prav tako konča. To je prvi prostor v stanovanju, poleg stranišča, ki ga zjutraj obiščemo. In verjetno tudi zadnji obisk pred spanjem. Kopalnice so različnih vrst. Ogromno je tudi razlik v opremi. Na prvo žogo pa se nam izriše kopalnica kot prostor poln keramike. Keramični umivalnik, keramična kad, keramični bide, tla v tuš kabini. In seveda ploščice do vrha. Velikost kopalnice se prilagaja kvadraturi bivalnih prostorov in potreb njenih stanovalcev. Kopalnica je lahko manjša. Le z umivalnikom in tuš kabino. Lahko pa se postavi pravo malo kraljestvo. V veliko primerih je v kopalnici tudi pralnica. Poleg vseh elementov za osebno higieno, se tako v kopalnici nahaja še pralni stroj. V novejšem času pa še sušilni stroj. Prav tako imajo nekateri stranišče in kopalnico v enem prostoru. To ima svoje prednosti in slabosti. Zakaj kopalnica brez ploščic?

Keramika je izredno enostavna za vzdrževanje in ima dolgo življenjsko dobo. Hkrati pa je zelo ranljiva. Že najmanjši trk povzroči razpoke, v katerih se hitro začne nabirati nesnaga. V tem primeru je potrebna takojšnja zamenjava. Hitrih in enostavnih popravil ni. Keramika, kot beseda, nas največkrat spomni ravno na kopalnico.

Ni pa nujno, da se v kopalnici nahaja keramika kot osnovni element. Obstajajo mnoge drugačne izvedbe kopalnic. Če se le malo izognemo povprečnemu razmišljanju, lahko ustvarimo krasen prostor brez keramike. Mogoče bomo porabili malo več energije pri načrtovanju, vendar nas bo naša drugačnost povsem zasvojila. Keramika sama po sebi deluje zelo hladno. V kopalnici se bomo počutili verjetno veliko prijetneje, če jo bomo opremili z bolj naravnimi materiali. Mogoče bo potrebno nekaj več sprotnega vzdrževanja, kar pa sploh ni nujno.

Kopalnica brez ploščic nekoč

V pradavnini, seveda, kopalnic sploh ni bilo. Ljudje so se umivali v naravi. In tam prav tako opravljali osnovne potrebe. Ob gradnji prvih bivališč, pa so se vzporedno gradile tudi dodatne stavbe za opravljanje potrebe. Te so bile, največkrat, z lesom zbite štiri stene. Postavljene na rob hriba ali velike luknje. Kasneje so dodali še leseno sedalo. Za umivanje pa so ogradili prostor. Prav tako iz lesa. Lesena so bila tudi tla. V kasnejšem času so napeljali tudi prve prhe v obliki cevi. Vsi ti prostori so se nahajali izven bivališča. Tako je bilo potrebno higieno izvajati na prostem, ne glede na vreme. Vsi ti sanitarni prostori so kasneje imeli tudi streho, vendar niso bili ne ogrevani, ne hlajeni. Tako so se z večine uporabljali v toplejših mesecih. V mrzli zimi pa je bilo dovolj vedro sredi kuhinje, ki je bil osrednji prostor takratnih bivališč. Tako je bila takratna kopalnica brez ploščic. Saj keramike, kot jo poznamo danes, takrat niso poznali. Glavni gradbeni materiali so bili les in kamenje. Dodajali pa so še slamo in ilovico, ki sta bili glavna zaščita pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Istočasno pa so ti naravni materiali dihali z bivalnimi prostori.

Kasneje so postale kopalnice del bivalnih prostorov. Prizidali so jih zadnjim delom hiš. Za zaščito so uporabljali lesene deske, ki so jih naredili iz točno določenih dreves, ki so jih posekali ob točno določeni luni. Tak les je bil samozaščiten pred vsemi zunanjimi vplivi.

Kopalnica brez ploščic v sodobnem času

V sodobnem času si težko predstavljamo, da ne bi bilo v kopalnici ploščic. Z določenimi premazi lahko prav tako zaščitimo stene pred vlago. Tla pa so narejena iz betonskih plošč. Sanitarno keramiko uspešno zamenjuje tudi plastika, ki po videzu prav nič ne zaostaja za keramiko. Je pa vsekakor bolj odporna na mehanske poškodbe. Razne dodatne omarice pa so tako narejene iz lesa. Tega premažejo s posebnimi premazi za zaščito pred vlago.

Z ustreznim ogrevanjem in zračenjem pa se zadrževanju vlage v kopalnici lahko povsem izognemo. Zato je pametno, da se sanitarni prostori gradijo na zunanji strani bivalnega prostora. Tako obstaja možnost vgradnje oken, ki dodatno prispevajo h kvalitetnemu zračenju.

Vendar sodobni trendi vse bolj stremijo k vračanju k naravi. Tako se opremlja tudi kopalnica brez ploščic. S pojavom sodobnih tehnologij se pojavljajo novi materiali, ki se kljub vsemu lahko primerjajo z naravnimi. Trajnostni razvoj se vse bolj nagiba k uporabi materialov iz narave. Gradnja prvih ekoloških bivališč to dokazuje. Sanitarne prostore zopet opremljajo z naravnimi materiali, ki uspešno spodrivajo keramiko. Stene tako premažejo z apnenimi premazi, ki odlično dihajo. Na tla se zopet polaga ustrezno zaščiten les. Tudi kopalniški elementi se že pojavljajo iz lesa. Zelo lični so najnovejši leseni umivalniki. Ti so vseh mogočih oblik in izvedb. Njihovi izdelovalci jih ustrezno zaščitijo. Uporabnikom pa posredujejo podrobna navodila za vzdrževanje, ki ni zahtevno. Kadi in tuš kabine pa izdelujejo iz posebnih vlaken, ki jih umetniško nadgradijo z poustvarjanjem narave. Če imamo dovolj veliko in svetlo kopalnico pa lahko vanjo postavimo še kakšno veliko lončnico. Tako bo kopalnica brez ploščic prav tako prijeten in topel prostor za izvajanje osnovne higiene.

Avtor prispevka: