Do dobrega pročelja stavbe s pravimi koraki

Fasade so zadnja pomembna faza stavbe in kot take morajo biti izvedene nadvse kakovostno, saj je njihova funkcija ne zgolj določen končni videz, temveč tudi različni drugi učinki, kot je uravnavanje toplote oziroma prihranki energije, kar je dandanes tudi zahtevano in nam omogoči udobno bivanje v vseh letnih časih. Če nam je seveda pomemben tudi izgled, se seveda lahko odločimo za dekorativni kamen, ki bo dodal unikatno noto. Pri tem ni nujno, da je dražje bolj edinstveno, že poceni dekorativni kamen nam lahko omogoči posebno zunanjost. Fasade se delijo na kontaktne, paropropustne in prezračevane, izmed katerih so pri nas najpogostejše prve.

Kako poteka izdelava?

Mojster mora najprej očistiti površino, da je stabilna in na njej ni prahu. Sledi točkovno in linijsko lepljenje izolacije, nato pa izvedba sidranja, v kolikor ne gre za novogradnjo. Sledi armirani sloj, ki vključuje najprej lepilo, nato mrežico in na koncu spet lepilo. V zadnji fazi nastopita emulzija in zaključni sloj. Kakšna je primerna debelina vsega, ni določeno, priporočeno pa je spremljanje smernic Eko sklada. Pri izboru toplotne izolacije upoštevajmo, da je dimenzijsko stabilna ter paroprepustna. Že nekaj časa prevladuje tervol oziroma mineralna volna, ki je poleg naštetih lastnosti tudi negorljiva, je pa obenem občutljiva na vlago, zato je potrebno že pri vgradnji z njo ravnati previdno, ravno tako v primerih poškodb. V zadnjih letih pa prihaja počasi v ospredje tudi stiropor, ki je cenejši in ima vedno bolj tudi prej omenjene lastnosti.

Kolikšni bodo stroški fasade?

fasade

Fasade predstavljajo enega večjih stroškov, poleg tega cene v zadnjih letih precej naraščajo zaradi sprememb na trgu. Vendar moramo na to gledati tudi kot na naložbo, ki se nam zelo obrestuje, saj bo konec koncev njihova življenjska doba nekaj desetletij. Na ceno vplivajo predvsem parametri, kot je kakovost materialov, debelina ter tip izolacije, vrsta zaključnega sloja in kakšna je njegova obstojnost, kvadratura, pa tudi to, ali gre za prenovo fasade ali pa jo dajemo na novogradnjo. Pričakujmo vsaj do okoli 60,00 EUR na m², z dodatnimi storitvami pa seveda še nekoliko višjo končno ceno. In ne zgolj na ceno ali poceni materiale – glejmo tudi na izkušenost izvajalca, ki bo delo korektno opravil, saj bomo na koncu za napake odšteli precej več. Seveda velja tudi obratno, da najdražje ne pomeni nujno najboljše. Preverimo reference izvajalcev oziroma si v živo oglejmo referenčne objekte, ki nam bodo podali boljšo sliko o kvaliteti izvedbe.

Seveda je vsak objekt poseben in ima svoje specifike, za katere je treba upoštevati tehnične kriterije, zato je stroške glede na to treba oceniti s strokovnjakom, ki naj si ogleda stanje in pripravi informativen izračun. Nekateri se zavoljo prihranka tudi sami lotijo del, vendar moramo pri tem imeti dovolj znanja, da ne dobimo slabega rezultata, ki ga bo treba sanirati v roku nekaj let. Pozanimajmo se tudi o možnosti subvencioniranja fasade preko Eko sklada, pri čemer nam lahko pomaga tudi izvajalec. Upravičenci so tisti, ki želijo izolirati starejši objekt, pri novogradnji pa le, če je celotna stavba pasivna.

Dekorativni kamen za edinstveno zunanjščino

https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/fasade/

Fasade lahko lepo dopolnjuje dekorativni kamen, katerega uporaba pa je odvisna od tega, za kako velik vzorec gre. Za zunanjo rabo so ustreznejši manjši ter drobnejši vzorci, in sicer na predelih, ki niso izpostavljeni različnim zunanjim vplivom – tak je na primer predel pod nadstreškom, nad vhodom ali balkon, terasa, vrtna uta itd. Večje dimenzije tako ne pridejo v poštev in so namenjene oblaganju notranjih sten. Poleg tega preverimo, če vsebuje železovo rudo, saj ta poveča možnost drobljenja. V kolikor je ni, tovrsten material lahko mojstri pri zaključkih sten le odrežejo pod kotom 45° in nam ni treba dokupovati posebnega zaključka, obenem pa je tudi odpornost boljša.

Vzorci za dekorativni kamen so lahko nadvse pestri, od zemeljskih odtenkov barv, svetlo beige, temno rjave, svetlo in temno sive z rjavimi odtenki, antičnega videza, z grobo površino ali kristalno strukturo, iz magmatske kamnine ali rumenkastega videza, kot je rumeni travertin, ter mnoge druge variante, ki nam lahko pričarajo elegantno vzdušje ali klasičen oziroma rustikalen stil. Svoje lahko doda tudi različna osvetlitev, ki poudari še različne nepričakovane odtenke in učinke. Pri nas lahko najdemo tovrstnega, ki izvira iz Turčije ali Grčije

Kako najti poceni dekorativni kamen?

Za fasade najcenejši dekorativni kamen spada v cenovni razred do okvirno 50,00 EUR na m² z vključenim DDV dalje za kamne, kot so bež ali rjavi travertin, cena pa je seveda odvisna od vrste kamnine in obdelave. Črni marmor ali srebrni travertin je tako že za odtenek dražji, tip črna ardesia pa na primer dosega ceno do 130,00 EUR, podobno tudi bazalt kot magmatska kamnina. Rumeni kvarcit bo nekje na sredini tega razpona, apnenec, peščenjak ali beli in sivi marmor pa se že približujejo prej omenjenima z okoli 100,00 EUR. Prodajalci ponujajo tudi količinske popuste, zato preverimo, kaj se nam splača glede na naše želje in proračun.

Avtor prispevka: