Cena sončne elektrarne

Cena sončne elektrarne je odvisna od več dejavnikov

Vse več gospodinjstev se odloča za namestitev sončne elektrarne. Zato veliko podjetij ponuja svoje storitve na tem področju, med njimi tudi Sol Navitas (https://sol-navitas.si/cena-soncne-elektrarne/), podjetje, ki se z namestitvijo sončnih elektrarn ukvarja že več kot 13 let. Cene sončnih elektrarn so odvisne od različnih dejavnikov. Čeprav ceno pogojujejo ponudnik in vrsta sončne celice, pa je med glavnimi dejavniki proizvodna moč sončne elektrarne.

Sončne elektrarne so prihodnost

Namestitev sončne elektrarne ima v ospredju pozitiven vpliv na okolje, poleg tega pa vas na dolgi rok finančno razbremeni. Sončna elektrarna vam bo namreč služila 30 let ali več, res pa je, da je začetna investicija nekoliko višja. Vendar naj vas visoka cena sončne elektrarne ne ustraši, da se zaradi tega ne bi odločili za njeno namestitev. Lastniki sončnih elektrarn dobivajo elektriko iz brezplačnega vira sončne energije in zato posledično nekateri ne potrebujejo več elektrike iz javnih virov. Povprečno se sončno elektrarno odplačuje med 6 in 9 let, odvisno od višine obroka. Velikokrat je celo tako, da je obrok odplačevanja sončne elektrarne manjši, kot bi bila mesečna poraba elektrike, ki je povezana na javni priključek. Cena elektrike je zato veliko manjša, kot za tiste, ki nimajo lastne sončne elektrarne, poleg tega pa lastnikom sončnih elektrarn ni treba skrbeti za morebitno povišanje cen elektrike. Ker je sončna elektrarna pridobitev, ki pomeni prehod na obnovljive vire, je lastnik tudi kandidat za subvencijo Eko skladov.

Cena sončne elektrarne je odvisna od različnih dejavnikov, med katerimi so:

– izbira ponudnika za namestitev sončne elektrarne,

– velikost površine na kateri so sončne celice nameščene,

– lega sončnih celic na objektu,

– število nameščenih sončnih celic,

– vrsta uporabljenega materiala in

– proizvodna moč sončne elektrarne, ki je morda še najbolj pomemben dejavnik.

Kakšne so proizvodne moči in cena sončne elektrarne?

Točno ceno sončne elektrarne je brez predhodnega pregleda objekta, sončne lege in ostalih dejavnikov težko opredeliti. Za predstavo pa je izdelana analiza glede na proizvodno moč sončne elektrarne, ki približno pove, kakšna je cena sončne elektrarne v Sloveniji. Največkrat je cena sončne elektrarne pri ponudnikih razdeljena na 1 kWp, 5 kWp ali 10 kWp proizvodne moči sončne energije.

1 kWp je primeren za tiste, ki imajo zelo majhno porabo električne energije oz. so lastniki nizkoenergijskega doma ali pa jim sončna elektrarna služi le kot pomoč, da se cena elektrike zmanjša. Že tako majhna sončna elektrarna, lahko naredi veliko razlika. Glede na vse zgoraj naštete dejavnike, namestitev take sončne elektrarne v glavnem niha med 1500 in 2000 evri.

Za sončno elektrarno, ki ima proizvodno moč 5 kWp, se odločijo tisti, ki razmišljajo v smeri, da bo proizvedena energija dovolj za celotno gospodinjstvo. Odvisno je tudi koliko je članov družine in kako varčni so z elektriko. Čeprav je pri sončni elektrarni s proizvodno močjo 5 kWp mogoče pokriti celotno porabo električne energije, mora imeti stanovanjska hiša vgrajene nizkoenergijske sisteme, ki poskrbijo za ogrevanje. Če tega vaša hiša nima, žal taka sončna elektrarna ne bo dovolj za pokritje vseh stroškov električne energije. V povprečju se potrebuje 35 kvadratnih metrov dovolj osončene površine, cena sončne elektrarne pa se giblje med 9 in 11 tisoč evrov.

Tisti, ki želijo dovolj veliko proizvodno moč sončne elektrarne, da bo pokrila vse električne zahteve, vključno z ogrevanjem, je priporočena sončna elektrarna s proizvodno močjo 10 kWp. Potrebnih je 70 kvadratnih metrov osončene površine, cena sončne elektrarne pa je povprečno 15 tisoč evrov.

Za vse vrste sončnih elektrarn je na voljo subvencija iz Eko skladov, s katerimi se cena sončne elektrarne zmanjša in to tudi do 20%. Za pridobitev subvencije se pozanimajte pri ponudniku, kot je Sol Navitas, kjer vam bodo z veseljem pomagali in vam tudi svetovali, si ogledali vaš objekt in izmerili vse potrebno, da vam bo postopek namestitve sončne elektrarne in ostali pogoji kristalno jasni.

Avtor prispevka: